Na najavu izgradnje rafinerije reagovali Crveni bedževi i Pokret Tvrđava

SMEDEREVO,10. maj 2024 – Dan nakon što je saopšteno da je u Vladi Srbije potpisan Okvirni sporazum o gradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, na površini od 114 hektara i kapaciteta 100.000 barela dnevno, reagovale su ovdašnje ekološke organizacije Crveni bedževi i Pokret tvrđava. Prenosimo njihova obraćanja javnosti.

ProTok 21 – Crveni bedževi

Oštra osuda sporazuma za izgradnju rafinerije u Smederevu

Svedoci smo činjenice da je potpisan okvirni sporazum između Vlade Republike Srbije i kineske kompanije “China Energy International Group” o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu. Ovaj potez predstavlja katastrofalan korak za naš grad, koji je već jedan od najzagađenijih u Evropi. Pored postojećih ekoloških problema, planirani projekat dodatno će pogoršati kvalitet života i otežati ekološki položaj naše zajednice.

Smederevo ne može postati talac privatnih i političkih industrijskih ambicija koje prete da unište životnu sredinu i zdravlje svojih građana. Alarmantna je činjenica da mnogi mladi i visoko obrazovani ljudi već napuštaju naš grad, a ovakvi projekti samo će pojačati taj trend, ostavljajući Smederevo bez potrebne vitalnosti i mladosti. Niko ne pita mlade kakvu sredinu žele i kakva bi budućnost Smedereva trebalo da bude.

Zbog svega navedenog, mi, Crveni Bedževi, izražavamo oštar protest i nećemo dopustiti da se ovaj projekat realizuje bez borbe. Pozivamo sve pojedince i organizacije koji dele našu zabrinutost da se ujedine u zaštiti našeg grada i njegove budućnosti. Ne smemo dozvoliti da Smederevo bude žrtva nepromišljenih odluka koje mogu imati trajne i nepopravljive posledice.

Mi drugo Smederevo nemamo.

Pokret Tvrđava će pozvati građane na građansku neposlušnost

Juče je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović izjavila da je potpisan Sporazum o izgradnji rafinerije nafte, koju će u Smederevu graditi kineska kompanija „Čajna Enerdži Internešnl Grup“, a procenjena vrednost investicije je 2,4 milijarde evra.

Smederevo već pripada gradovima sa trećom, najgorom kategorijom kvaliteta vazduha, koji se definiše kao prekomerno zagađen. Industrija je jedan od glavnih krivaca za takav vazduh, a zdravlje građana je ugroženo. Smatramo da bi u takvim okolnostima izgradnja novog industrijskog kompleksa, koji bi se prostirao na 110 hektara, a u kome bi se prerađivala i proizvodila nafta – bila pogubna po zdravlje građana Smedereva. Zemljište na kome se planira izgradnja rafinerije nafte je uz sam Dunav, pa bi dodatno bila ugrožena i međunarodna reka, a ceo kompleks bi se nalazio na samo dva kilometra od strogog centra Smedereva.

Prljava industrija nije budućnost kakvu želimo našem gradu, jer već imamo kinesku železaru koja svakodnevno truje građane Smedereva i krši zakone Republike Srbije. Kao građanima Smedereva, ne preostaje nam ništa drugo nego da sprečimo planirani projekat rafinerije, jer duboko verujemo da je on poguban po Grad Smederevo i sve njegove stanovnike. Da bismo to učinili, pozvaćemo građane na građansku neposlušnost i sve druge zakonske vidove borbe, kako bismo sprečili izgradnju nove rafinerije.

Podsećamo da je 2010. godine već pokušana izgradnja rafinerije nafte u Smederevu, ali je taj projekat odbačen na lokalnom referendumu na kome je PROTIV izgradnje rafinerije glasalo 72,18% građana, a ZA svega 27,82%. Građani Smedereva ne žele rafineriju nafte, i to će pokazati u narednom periodu, a lokalnu vlast pozivamo da još jednom razmisli da li želi da se upušta u ovakav projekat, jer će direktno biti odgovorna za sve posledice. STOP RAFINERIJI!

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!