Kina u Smederevu gradi naftnu rafineriju vrednu 2,4 milijarde evra

SMEDEREVO, 9. maj 2024 – Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare da je, prema okvirnom sporazumu, koji je u ime Vlade Srbije potpisala ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović, poznata lokacija za izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivate; nalazi se na teritoriji Grada Smedereva na površini od 114 hektara.

U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 zaposlenih, a posredno oko 2400 radnika.

Na dnevnom nivou je planirana proizvodnja od 100 hiljada barela nafte, a vrednost ove, direktne kineske investicije, iznosi oko 2,4 milijarde evra.

Prema informacijama iz kancelarije Nacionalnog saveta, sa Kinom su urađena detaljna istraživanja i analize naftnog tržišta, kako u okruženju Republike Srbije, tako i šire i potvrđen je veliki interes za izgradnju ovakvog postrojenja.

Urađene su i analize za nesmetani transport sirove nafte do lokacije i dobijena su pisma o namerama od strane dobavljača reprezentativnih naftnih kompanija koje su spremne da za potrebe Rafinerije nafte budu dobavljači sirove nafte.

Novom rafinerijom nafte će se smanjiti energetska zavisnost Republike Srbije, a njenim radom će se znatno povećati BDP, ali i lokalni budžet, istakla je gradonačelnica Smedereva.

Nakon danas potpisanog Okvirnog sporazuma nastaviće se rad na zakonskoj proceduri u pogledu javnih uvida, projektovanja i izbora definitivnog dobavljača rafinerijske opreme, koja treba da bude u skladu sa najvišim ekološkim i drugim standardima, kako predviđenim pozitivnim zakonima Republike Srbije, tako i važećim na teritoriji Evropske unije, čulo se danas.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!