Sastav „Kalem“ – tradicionalna balkanska muzika u novom ruhu

SMEDEREVO, 19. april 2024 – Muzički sastav „Kalem“, koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih u novom ruhu, ovog petka će održati koncert u smederevskom Centru za kulturu, sa početkom u 20 časova, u Koncertnoj dvorani.

Kalem čine Stefan Ilić, pevač, violinista i kompozitor i Dušan Popović Lipovac,gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare.

Stefan Ilić je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene Muzičke akademije započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike, sa kojima beleži više stotina nastupa po najvećim dvoranama u zemlji i inostranstvu. 2017. godine započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i, zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem, osniva sastav Kalem.

Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista za festival Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu. Iste godine upisuje master studije muzičkog istraživanja u Mursiji ( Španija), gde započinje rad na temi “ Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom” koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku delatnost. 2017. godine se udružuje sa Stefanom Ilićem i započinje projekat Kalem.

Debitantski album Kalema nosi naziv Meseče. Na albumu se nalazi devet pesama od kojih su dve autorske (instrumental Cigančica i pesma Meseče). Tragom snova i predanja je drugi album sastava  na kojem se nalazi 11 numera od kojih su 3 autorske (Orhideja, Nisam mor’o, moro moja i instrumental Pod gorom).

Pored pesama sa ova dva albuma Kalem je izdao i sledeće singlove: Moj golube, Zbog tebe, mome ubava, Svu noć mi bilbil prepeva, Jano mori.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!