OFK Beograd se seli u Zaječar, od jeseni mečevi Super lige na Kraljevici

18. april 2024 –  Utakmica plej-ofa Prve lige između Smedereva i OFK Beograda 12. maja vrlo moguće biće pretposlednja koju će domaći tim da odigra na Karaburmi. Naime, u fudbalskim krugovima kao bomba je jutros odjeknula vest, koju je objavio Sport klub, da je iz kancelarije prvoligaša sa Stare Karaburme otpremljen dokument ka Komisiji za licenciranje sa potvrdom da će, skoro već izvesnu, povratničku superligašku sezonu igrati na novoizgrađenom stadionu u Zaječaru.

Razlog se, kako piše Sport klub, ne krije u eventualnim radovima na Omladinskom stadionu, već u planu o konačnom dolasku superligaškog fudbala na istok Srbije. Naravno, podrazumeva se da OFK izbori promociju u Super ligu, što je, kako sada stvari stoje, sa zalihom bodova koju ima uoči početka plej-ofa, maltene sigurno. Trebalo bi da se desi neko čudo, a čuda u našem fudbalu nisu baš tako česta.

Što se Zaječara tiče, lokalni klub Timok 1919, činjenica je, suvereno drži lidersku poziciju u Zonskoj ligi “istok”, ali i srpskoligaško takmičenje daleko je od zahteva modernog stadiona kakav je Kraljevica, otvoren novembra prošle godine. Stadion koji je zvanični dom fudbalera Timoka 1919 tako nema svrhu i dolaskom superligaškog fudbala donekle bi opravdao izgradnju i uložena sredstva. U vreme otvaranja bilo je reči da je to oko 28 miliona evra, ali cifra kasnije nije pominjana.

Pri tome, i to treba napomenuti, Omladinski stadion, u ovom trenutku, ne zadovoljava kriterijume pravilnika za organizaciju utakmica elitnog ranga. Kraljevica za razliku od Karaburme, sa svojih 8.186 sedećih mesta, izgrađena je u skladu sa standardima UEFA, tvrde iz W.S. Concord West, kompanije koja ga je gradila.

Šta će biti sa stadionom na Karaburmi ostaje da se vidi. Njegovo renoviranje je, kako piše Sport klub, mada planirano, još uvek „na dugačkom štapu“. Nadamo se samo da kultni stadion, na kome je publika mogla da gleda istinske fudbalske veličine, od Skoblara i Samardžića, preko Santrača, Šekularca, Krivokuće, Borote, Petkovića, sve do Vučićevića i Kolarova, neće zadesiti crna sudbina, da plac na tako dobrom mestu postane zemljište na kome će nići nekakvo elitno stambeno naselje.

Foto stadion Kraljevica: W.S. Concord West

Skorašnji članci

error: Content is protected !!