Izložba „Vodozemci smederevskog kraja“ u Muzeju u Smederevu

SMEDEREVO,12. april 2024 – U Muzeju u Smederevu, u okviru obeležavanja dana ove ustanove 12. aprila, od danas je pred posetiocima izložba „Vodozemci smederevskog kraja“, čiji su autori dr Aleksandar Urošević, viši naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu i dr Gordana Paunović, muzejski savetnik Muzeja u Smederevu.

Pored njih dvoje i Tatjane Gačpar, direktorke smederevskog Muzeja, o izložbi i značaju istraživanja koje je sprovedeno da se ona ostvari, govorili su i dr Ana Ivanović, redovni profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Dragana Đurić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i dr Tanja Vukov, predsednik Naučnog veća Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Izložba „Vodozemci smederevskog kraja“ je rezultat nekoliko godina intenzivnih terenskih istraživanja i rada na pronalaženju i kartiranju vodozemaca. Predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju tih istraživanja, upoznaje širu javnost sa ovde prisutnim vrstama, ali i sa potrebom da ih sačuvamo.

Na teritoriji Smedereva je ranije zabeleženo prisustvo trinaest vrsta vodozemaca, tokom istraživanja, kako se danas čulo, pronađeno ih je dvanaest. Između ostalog i zbog toga poseban akcenat je stavljen na ugroženost vodozemaca u Srbiji i potrebu da se oni zaštite.

Kroz tematske celine izložbe, posetioci mogu da se upoznaju sa opštim odlikama i specifičnostima vodozemaca i istorijatom istraživanja ove grupe u Srbiji, da vide fotografije i opise svake od ovih vrsta, zajedno sa njihovim prepariranim telima.

Izložba ima i multimedijalni karakter, pa tako posetioci mogu da čuju i karakteristična oglašavanja nekih vrsta žaba preko aplikacije sa audio zapisima. Urađene su za ovu priliku i trodimenzionalne rekonstrukcije šumskih i barskih ekosistema, sa modelima vodozemaca u prirodnoj veličini i karakterističnom vegetacijom.

Cilj izložbe, više puta ponovljeno u uvodnim izlaganjima autora i gostiju, jeste i da skrene pažnju javnosti na prirodno blago koje nas okružuje i na fragmente zelenih oaza koje, na žalost, gube bitku sa sve većom urbanizacijom, zagađenjem i klimatskim promenama. Jer, vodozemci su među životinjama koje su najosetljivije na promene i gubitak staništa i obično su prve žrtve takvih ljudskih aktivnosti.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!