Zakazano pripremno ročište suđenja za masakr u Malom Orašju i Duboni

SMEDEREVO, 1. april 2024 – U Višem sudu u Smederevu za 23. maj zakazano je pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni. Ovaj deo je zatvorem za javnost, tužilac će pročitati optužnicu, odbrana izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge, a Uroš Blažić i njegov otac, koji je takođe obuhvaćen optužnicom, treba da se izjasne o krivici. Optužnica protiv Blažića, njegovog oca i dvojice rođaka, napisana je na 210 strana.

Urošu Blažiću stavlja se na teret da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devetoro, od kojih je dvoje bilo maloletno, pri tome pokušao da života liši još dvadesetoro, od kojih je ranio njih 12.

Njegovom ocu sudiće se za nedozvoljene držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa teškim delom protiv opšte sigurnosti.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Blažića nakon što su ispitana  62 lica u svojstvu svedoka, obavljeno je oko 60 različitih veštačenja i preduzete druge brojne radnje u cilju utvrđivanja celokupnog činjeničnog stanja, čiji je rezultat podignuta optužnica.

Optužnicom su, podsećamo, obuhvaćeni i njegov otac, ali i ujak i brat od ujaka iz Kragujevca, a Apelacioni sud u Beogradu optužnicu je potvrdio.

Rešenjem Višeg suda u Smederevu produžen je nedavno pritvor do 30 dana Urošu Blažiću, on je u pritvoru od 5. maja 2023. godine, kao i njegovom ocu, koji se nalazi u pritvoru od 10. maja 2023. godine.  I ovu odluku je Apelacioni sud potvrdio, odbivši žalbu Blažićevog branioca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!