Publika uletela na teren, razbijeni nosevi, glave… Sudije kažu: „Sve OK“

NOVI PAZAR/SMEDEREVO, 1. april 2024 – Sinoćni derbi između košarkaša domaćeg Novog Pazara 1969 i Smedereva 1953 bio je sve samo ne sportski susret. Pogibeljni startovi iz nekih drugih sportova, košarke ne sigurno, pogrdno skandiranje, uletanje publike na teren, flaša u glavu, intervencija policije… Sve to nije zasmetalo sudijama, koje nisu htele/smele da prekinu ovaj meč dok ga domaćin nije dobio sa onoliko koševa razlike koliko im je trebalo.

Za gostovanje košarkaša Smedereva u Novom Pazaru, u odlučujućem meču za plasman u viši rang, sigurno niko od Smederevaca nije mislio da će biti šetnja po parku, ali i ono što se sinoć dogodilo verovatno nisu mogli ni da zamisle.

Sve je pošlo naopako kada su domaći, i igrači i publika, negde na polovini druge četvrtine shvatili da Smederevci nisu došli s belom zastavom. Naprotiv. Prvu četvrtinu su gosti  dobili, nastavili su tako i u drugoj, a onda je jedan igrač domaćih uleteo u kapitena Smedereva Vukasovića, udario ga ispod kolena, tako da ovaj nije više mogao da se vrati na teren. Uzalud se posle izvinjavao Nikoli, bilo je očigledno svima koja je bila namera. Svima – osim sudijama, koje nisu ni prekršaj dosudile.

Smederevci su, šokirani onim što se desilo, ipak na odmor otišli sa prednošću od četiri poena, verovatno ne sanjajući šta ih tek čeka. Krajem treće četvrtine publika, koja se dotle „zadovoljava“ pogrdnim skandiranjem, uleće na teren, policija sprečava veći incident, jer je sve bilo na ivici da se pretvori u opštu tuču, verovatno i linč gostujuće ekipe. Jer u, gužvi je igrač Smedereva „dobio“ flašu u glavu! Kada se, posle intervencije policije, sve koliko-toliko smirilo, sudije su „rešile“ da isprazne prva tri reda gledališta. Opet se umešala policija i naložila im da isprazne celu dvoranu, kako ne bi rizikovali neto slično ili još gore. Sudije, Varagić i Dugalić, da ne ostanu neimenovani, nekako su to prihvatili, prekid je potrajao dobar sat, dok nisu ispražnjene sve tribine.

Isključena su, pre nego što je utakmica nastavljena, tri igrača domaćina, ali i četiri igrača Smedereva, uključujući i Novosela koji je „fasovao“ flašu i samo spasavao živu glavu, pored njega Kostić, Stojiljković i Perišić. I dok su to sve članovi prve petorke Smedereva, sudije su put u svlačionicu pokazale trojici rezervnih igrača Pazara, navodno što su u opštoj gužvi ušli na teren.

Ono u čemu policija nije mogla da pomogne, ta krađa nije u njihovoj nadležnosti, jesu sudijske odluke u nastavku meča. A one su bile, u najmanju ruku, skandalozne. Stekao se utisak da Smederevci ne mogu da dobiju faul ni pomoću trika, a da igrače domaćina ne smeju mrko da pogledaju, odmah se svira.

Vrhunac je bio, pošto je i koš razlika bila jedan od odlučujućih faktora, kada sudije nisu dale Smederevcima tajm-aut u završnici meča. Jer, Smederevo je kod kuće dobilo Pazar sa 4 koša razlike, a domaćin je to morao da prestigne. I uspeo je. Kako – verovatno vam je jasnije iz do sada rečenog, a tu je i video snimak.

– Ponosni smo na naše igrače, kako su se borili, ponašali za vreme i posle utakmice. Napomenuo bih da je u ekipi bilo i pet juniora, neki od njih su, silom prilika, morali da preuzmu odgovornost i da odigraju dobar deo treće i celu poslednju četvrtinu, nakon što su isključeni naši nosioci igre – kaže Dragan Kaplarević, generalni sekretar smederevsklog kluba i dodaje:

– Posebnu zahvalnost dugujemo MUP Novi Pazar, njihovi pripadnici su blagovremenom intervencijom, kako pražnjenjem sale tako i zaštitom naših igrača, kao i pratnjom do Raške, sprečili mnogo veće probleme po nas.

Novi Pazar sada treba da gostuje u Batočini, koja je takođe pretendent na plasman u viši rang. Ukoliko Batočina pobedi bilo kojom razlikom, što bi bilo realno s obzirom na kvalitet tima, Smederevo je to koje ide u Prvu regionalnu ligu. Naime, tada bi se stvorio krug ove tri ekipe u kome su Smederevci najbolji.  Ali… U svetlu ovoga što se sinoć događalo…

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!