Site icon podunavlje.info

Žene, život, književnost – o ženama u književnosti s autorkama iz Bitolja

SMEDEREVO, 30. mart – U okviru projekta Građanski talas, Udruženje „Razbijanje tišine“, uz podršku Pokreta Tvrđava, ove subote organizuje književno veče i tribinu povodom književnog stvaralaštva žena pod nazivom „Žene, život, književnost“.

U prvom delu večeri smederevskoj publici će se svojim književnim stvaralaštvom i aktivizmom predstaviti dve autorke iz Bitolja – Danijela Andonovska – Trajkovska i Vesna Mundiševska – Veljanovska.

Danijela Andonovska – Trajkovska zaposlena je na Pedagoškom fakultetu u Bitolju, gde je i završila osnovne, magistarske i doktorske studije. Vesna Mundiševska – Veljanovska završila je Tehnički fakultet, smer Grafičko inženjerstvo, a magistrirala Menadžment u obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Bitolju. Zaposlena je kao srednjoškolski profesor u SOU „Taki Daskalo“ u Bitolju. Osim rada u prosveti, obe su afirmisane kao pesnikinje i urednice književne periodike.

Drugi deo večeri zamišljen je kao tribina o položaju ženskih autora u književnosti, u kojoj bi učešće uzela i publika.

Biće razgovora o problemima sa kojima se autorke susreću, o odnosu književne javnosti, kritike i čitalačke publike prema ženama autorima, naspram muškaraca autora, kao i književnim nagradama koje se dodeljuju muškarcima i ženama.

Zastupljenost žena autora u lektiri za osnovnu i srednju školu, kao i literaturi koja se izučava u srednjim školama i na fakultetima, takođe će biti jedna od tema. Publika će imati prilike da se uključi u razgovor, postavlja pitanja i aktivno učestvuje u tribini.

Ovaj događaj je u Etno klubu u Smederevu, sa početkom u 19 časova, a autor i moderator ispred „Razbijanja tišine“ je Biljana Milovanović Živak.

Exit mobile version