I opet isto – kazaljke u 2 na 3, sat spavanja manje, dan sat vremena duži

30. mart 2024 – Letnje računanje vremena počinje noćas, kada treba kazaljke na časovnicima da pomerimo sa 2 na 3 sata. Prelazak na letnje računanje vremena znači da ćemo spavati sat kraće, ali će, ako je to za utehu, naredni dan biti sat duži.

Ove godine letnje računanje vremena trajaće do 27. oktobra.

Sve to je počelo 27. marta 1983. godine, do tada se nije pomerao sat u našoj zemlji, ali je tog dana, u skladu s odlukom Evropske unije, i kod nas uvedeno i letnje računanje vremena.

Mada je poslednjih godina bilo mnogo reči o ukidanju zimskog i letnjeg računanja vremena to se ipak nije dogodilo. A za sve je kriva – korona. Naime, prvobitno je takav predlog 2019. godine podržao Evropski parlament, a države članice dobile su rok do aprila 2020. godine da se izjasne da li će koristiti letnje ili zimsko računanje vremena. Onda je proglašena pandemija, u većini država Evrope uvedene stroge epidemiološke mere, a izjašnjavanje o ovom pitanju nije više bilo na spisku prioriteta.

Inače, nekoliko  zemalja se odreklo pomeranja časovnika, među prvima je to učinila Rusija 2014, dve američke države, Arizona i Havaji, takođe su odustale od promene sata, a obe su usvojile trajno zimsko računanje vremena. Kanadske provincije Saskačevan i Jukon su, s druge strane, u međuvremenu usvojile trajno letnje računanje vremena, kakvo je i u Rusiji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!