Predavanje „Alhemija bombe: lekcije iz istorije nuklearnog doba“

SMEDEREVO, 20. mart 2024 – „Alhemija bombe: lekcije iz istorije nuklearnog doba“  naziv je predavanja koje će ove srede održati fizičar, naučni novinar i pisac Slobodan Bubnjević. Početak je zakazan za 19 sati u Koncertnoj sali smederevskog Centra za kulturu.

Biće to razgovor o dramatičnim efektima moći atomskog jezgra, o tome kako se od otkrića fisije došlo do pravljenja nuklearnih reaktora i atomske bombe kao najdestruktivnijeg oružja, ali i o potencijalima atomske energije na dobrobit civilizacije.

Slobodan Bubnjević je diplomirao teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Urednik je i suosnivač inicijative Nauka kroz priče. Šef je komunikacija na Institutu za fiziku u Beogradu i koordinator za medije CERN-a u Srbiji. Pokretač i urednik programa CPN tribina. Novinar nezavisnog nedeljnika Vreme od 2003. godine. Objavio je naučnopopularnu, publicističku knjigu „Alhemija bombe“ koja kroz zanimljivu naraciju daje sveobuhvatan istorijski pregled i analizu razvoja nuklearnih oružja i reaktora. Popularne članke povremeno piše za američke časopise, kao što je Physics Today, sarađuje i sa brojnim domaćim medijima, kao što su RTS, Politika, Vreme, National Geographic Srbija, Klima 101 i Odiseja. Objavio je dve zbirke priča i osam radio-drama: koje su sve emitovane na programima Radio Beograda.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!