EPS prošle godine ostvario dobit od bezmalo milijardu evra

20. mart 2024 – Skupština Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ usvojila je na jučerašnjoj sednici izveštaj o realizaciji konsolidovanog trogodišnjeg plana poslovanja za period 1. januar – 31 decembar2023. godine, prema kojem je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara. Dakle, nešto malo manje od milijardu evra.

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS AD, kako se navodi u objavljenom saopštenju, konstatovano je da je ostvarena dobit istorijska, da su tokom prošle godine stabilizovani finansije i proizvodnja električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja i akumulacije. Istaknuto je i da se još uvek radi na planu transformacije koji će obuhvatiti operativne i finansijske promene na svim nivoima, kao i da će prioriteti u narednom periodu biti intenzivniji rad na otkrivkama uglja kako bi se stvorili uslovi za povećanje proizvodnje uglja, kao i bolje planiranje i realizacija investicija.

Inače, da podsetimo, najveći dužnik u Srbiji za utrošenu struju je još uvek Železara Smederevo, ona odavno nepostojeća, sa iznosom od 4, 6 milijardi dinara, ili nešto malo manje od 40 miliona evra. Vicešampion dužnik je Infrastruktura železnica Srbija, njen dug je 2,8 milijardi dinara, odnosno oko 24 miliona evra, „bronza” ide za „Energetiku”, podrazumeva se u državnom vlasništvu, sa iznosom od 2,2 milijarde dinara, a na četvrtom mestu je „Resavica” sa 1,4 milijarde dinara.

Foto/ilustracija: EPS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!