Dramatizovano intermedijalno predavanje „O piscima – rečju i muzikom“

SMEDEREVO, 18. mart 2024 – Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug uz podršku Centra za kulturu Smederevo povodom obeležavanja manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika 2024.“ ovog ponedeljka organizuje dramatizovano intermedijalno predavanje „O piscima – rečju i muzikom“.

Gosti su prof. dr Mina Đurić i hor srbistike, studenti, nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kroz dramatizaciju intermedijalnog predavanja O piscima – rečju i muzikom predstaviće se interdisciplinarni spojevi nastavnog i naučnog pristupa delima srpske književnosti različitih vekova.

Kako su neki od književnih stvaralaca i proučavalaca književnosti govorili o pesnicima podvlačeći upravo muzičke fenomene u njihovom opusu? Zbog čega je od starijih do savremenih književnosti utisak sinkretičnosti literarnog teksta i melodije izrazito važan i čemu doprinosi? Koliko korelacija među disciplinama i umetnostima produbljuje recepciju književnog teksta?

U literarnim i melodijskim tumačenjima Radičevićevih, Zmajevih, Andrićevih i dela drugih stvaralaca srpske književnosti pokazaće se šta sve predstavlja koncept verbalne muzike i koliko je za kontekstualizaciju književnoumetničkog ostvarenja u domenima savremene nastave, nauke i šire recepcije literarnih priloga dragoceno isticanje i intermedijalnog prožimanja sa drugim umetnostima, a u ovom slučaju naročito sa muzikom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!