Uručene boračke legitimacije, zaslužilo ih tridest i dva Smederevca

SMEDEREVO, 14 mart 2024 – U Plenumskoj sali grada Smedereva gradonačelnica Jasmina Vojinović, njen zamenik Vladimir Nešić  i član Gradskog veća Nemanja Ivošević, zadužen za socijalnu zaštitu danas su  zajedno sa  državnim sekretarom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Dejanom Antićem  uručili 32 boračke legitimacije sugrađanima koji su u prethodnom periodu ostvarili to pravo.

„ Sa velikim poštovanjem ističemo herojstvo naših sugrađana koji su devedesetih godina pokazali spremnost da stanu u odbranu naše države i naroda kada je bilo najteže. Svi mi kao društvo i kao lokalna zajednica im dugujemo mnogo i zato se i u budućnosti moramo truditi da poboljšamo njihov status“, rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović i najavila da je dodela boračkih legitimacija samo prvi korak u tome.

Osim boračkih legitimacija kojima ostvaruju određene popuste kod društveno odgovornih kompanija sa kojima je resorno ministarstvo sklopilo ugovore, borci  imaju i pravo na oporavak u banjskim lečilištima i neke od pogodnosti koje će im ubuduće ponuditi lokalne samouprave, rečeno je prilikom dodele legitimacija.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dejan Antić  je  podsetio na slavnu istoriju srpskih ratnika iz smederevskog kraja koji su svoje junaštvo oduvek pokazivali, počevši od Prvog i Drugog srpskog ustanka, preko- srpsko turskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata do ratova devedesetih godina prošlog veka.

„Vi ste pokazali da ste dostojni svojih predaka, da ste dostojni njihove slave, jer ste se u prethodnom periodu borili za slobodu i teritorijalni integritet Srbije, našeg naroda u zapadnim srpskim zemljama i na svetoj zemlji Kosova i Metohije“, istakao je Antić i pozvao sve borce koji se do sada nisu prijavili za ostvarivanje prava na boračku legitimaciju da to učine što pre, jer država Srbija će u narednom periodu osim legitimacija borcima dodeljivati  i najviša priznanja – orden i boračku spomenicu.

Borci koji danas nisu bili u prilici da preuzmu legitimacije to mogu učiniti i u narednim danima u kancelariji br. 65  Gradske uprave u Smederevu.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnice Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!