Manifestacija „Mart – mesec srpskog jezika“ u Podunavskom okrugu

4. mart 23024 – Ove godine po treći put se održava manifestacija „Mart – mesec srpskog jezika“, čiji je cilj popularizacija školskog predmeta Srpski jezik i književnost, ukazivanje na značaj negovanja srpskog jezika i jezičke kulture, razvijanje čitalačkih navika, ljubavi prema književnosti i negovanje saradničkih odnosa između učenika i nastavnika. Pored aktivnosti koje će se realizovati u prestonici Srbije, 13 podružnica Društva, 12 okruga, 40 gradova i opština uključilo se u obeležavanje manifestacije osmislivši čak 54 aktivnosti

Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, kao najaktivnija podružnica republičkog strukovnog udruženja nastavnika, ovog marta je, u saradnji sa ustanovama prosvete i kulture, pripremilo 14 zanimljivih aktivnosti tim povodom.

Tako će u ponedeljak, 11. marta u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo biti pravopisna radionica ,,Uzmi parče pravopisne torte“. Kroz spratove pravopisne torte sve do njenog vrha i otklanjanja pravopisnih grešaka u medijima, na društvenim mrežama i neposrednom okruženju učenike smederevskih osnovnih škola vodiće Olga Terzić, Miljana Kravić i Ljudmila Vuković, nastavnici Srpskog jezika i književnosti.

U sredu 13. marta u smederevskoj Narodnoj biblioteci biće održano predavanje ,,Nedaće sa rodno osetljivim jezikom i muke koje nas čekaju od maja ove godine“. Organizatori su Narodna biblioteka Smederevo, strukovno udruženje nastavnika i Gimnazija.

Gost predavač: prof. dr Aleksandar Milanović sa Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednik Saveta za srpski jezik, novoformiranog tela Vlade Republike Srbije.

Za četvrtak, 14. mart, u svečanoj sali Gimnazije u Smederevu, planirano je muzičko-poetsko veče ,,Oću da vi pojem vranjansko“. Scenska sekcija smederevske Gimnazije, dramska grupa sekcije, vokalni solisti, hor i folklor, predstaviće vranjske gradske pesme u „Koštani“ Bore Stankovića.

U ponedeljak, 18. marta u Koncertnoj sali Centra za kulturu Smederevo biće dramatizovano intermedijalno predavanje „O piscima – rečju i muzikom“. Kroz književno-muzičko veče, literarna i melodijska tumačenja Radičevićevih, Zmajevih, Andrićevih i dela drugih stvaralaca srpske književnosti smederevsku publiku vodiće prof. dr Mina Đurić, predavač na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima i divan hor srbistike, sastavljen od nastavnika, saradnika i studenata Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na radionici„Označi trenutak“, koju će druge nedelje marta sa učenicima osnovnih škola Smedereva realizovati Vanja Stojković, Marija Pikulić i Ivana Parmantije, nastavnici Srpskog jezika i književnosti u OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ u Smederevu, praviće se obeleživači za knjige oslikani motivima koji predstavljaju srpski jezik i književnost i obogaćeni citatima iz poznatih književnih dela. Aktivnost će imati i humanitarni karakter.

U utorak, 26. marta u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevo biće  kviz ,,Književnost i jezik istraži, na delu znanje sad pokaži“. U kvizu, koji su pripremile Olga Terzić, Miljana Kravić i Ljudmila Vuković, nastavnici Srpskog jezika i književnosti, nadmetaće se četvoročlane ekipe osnovnih škola Smedereva sa ciljem da provere stečeno znanje iz jezika, jezičke kulture i književnosti na zanimljiv i kreativan način.

U Smederevskoj Palanci će od 4 do 10 marta biti radionice „Olgin jezički kutak“. Na štandu u centru Smederevske Palanke, Marija Jagličić, nastavnik Srpskog jezika i književnosti, i učenici petog i sedmog razreda OŠ ,,Olga Milošević“ realizovaće nekoliko radionica kojima je cilj upoznavanje sa tipičnim greškama koje se javljaju u govoru i pisanju velikog broja ljudi, ali i u medijima, novinama, na televiziji i pesmama aktuelnih muzičkih izvođača. Takođe, učesnici će se podsetiti i starih, lepih reči koje se danas retko koriste.

Tokom druge polovine marta, Palanačka gimnazija organizuje kviz „Jezički lavirint“. Cilj kviza, koji se organizuje na otvorenom, jeste učenje kroz igru i nadmetanje u poznavanju gramatike i književnosti. Prepreke u lavirintu savladavaju se u odnosu na znanje koje se u kvizu pokaže. Idejni tvorac kviza je Nada Vulićević, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ ,,Vuk Karadžić“, a realizatori nastavnici i učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Smederevskoj Palanci.

Treće i četvrte nedelje marta učenici osnovnih škola, na radionicama „Srpski jezik je poezija“, praviće razglednice sa motivima književnih dela srpske književnosti, srpskih pisaca, rodnih kuća naših pisaca. Na pozadini svake razglednice nalaziće se neka jezička nedoumica, napisano pravilo ili citat iz književnih dela.

Razglednice će učenici osnovnih škola poklanjati građanima na javnim mestima u Smederevskoj Palanci.

Kviz „Jezikoprotres“ planiran je za petak, 22. mart.. Osmislile su ga profesorke Srpskog jezika i književnosti Palanačke gimnazije a cilj je obnavljanje i utvrđivanje učeničkih znanja o jeziku i književnosti kroz igru, zabavu i druženje, priprema učenika osnovnih škola za završni ispit iz srpskog jezika, njihovo upoznavanje sa novom školskom sredinom, jačanje saradnje među školama, namenjen je učenicima osnovnih škola.

Radionica i izložba „Reči u nestajanju – reči u nastajanju“ biće tokom marta u Palanačkoj gimnaziji. Ova školska manifestacija osmišljena je radi popularizacije srpskog jezika. Pored učenika i nastavnika okupiće i širu publiku. Sa realizacijom aktivnosti je započeto 21. februara, kada je bio Međunarodni dan maternjeg jezika.

Izložba arhaizama – manifestaciju „Reči u nestajanju – reči u nastajanju“ osmislilo je Stručno veće nastavnika Srpskog jezika i književnosti Palanačke gimnazije. U holu škole biće izloženi stari predmeti.

Radionice „Drvo maternjeg jezika“ i „Buket najlepših reči“ biće sedinom marta u  Palanačkoj gimnaziji, kao prateći programi manifestacije „Reči u nestajanju – reči u nastajanju“ .

Na listovima opalim sa drveta-jezika biće ispisane zastarele reči, na vrhu krošnje nalaziće se nove reči, a u sredini one koje se često koriste i koje treba da zadržimo u aktivnom leksičkom fondu.

Cilj radionice „Buket najlepših reči“ je razvijanje lepih osećanja i tolerancije kod učenika, kao i spoznaja da neke reči u nestajanju mogu lepše i dublje da izraze naše misli i osećanja od reči u nastajanju.

Srednje škole Velike Plane 21. marta imaće kviz ,,Biraj reči, nepismenost leči“, koji će zajednički pripremiti profesori Gimnazije, EUŠ ,,Vuk Karadžić“ i TŠ „Nikola Tesla“, a  nadmetaće se po dve ekipe, predstavnici škola.

Kviz, kojem je cilj podizanje svesti o značaju čuvanja i negovanja srpskog jezika i književnosti, obuhvatiće sadržaje jezika, jezičke kulture i književnosti..

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!