Predstavljanje knjige „Panonski admiral“ Ivana Ivačkovića u Kovinu

KOVIN, 1. mart 2024 – Novinar i muzički kritičar Ivan Ivačković predstaviće ovog petka u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu knjigu „Panonski admiral“. To je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje, profesionalna biografija Đorđa Balaševića i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja, sa kolekcijom ekskluzivnih i nekih do sada neobjavljenih fotografija..

Balašević je bio sjajan hroničar i mudar tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka postao je simbol otpora dubokoj balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile.

Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi.

Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. Potpisao je obimnu diskografiju bez slabog albuma, što je retkost i u internacionalnim razmerama.

Panonski admiral je naklon njegovoj umetnosti i njegovom civilizacijskom angažmanu.

Ivan Ivačković piše o muzici skoro četrdeset godina. Kao novinar i kritičar, potpisao je više od dve hiljade tekstova u većini važnih listova u SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji. Objavio je sedam publicističkih knjiga: „Panonski admiral“, „Kako smo propevali“, „Umetnost pobune“, „Pisma iz Tajnog grada“, „Između krajnosti“, „Obe strane jastuka“ i „Priznanja pop pevačice“. Takođe, autor je romana „Bezverje“ i pesničke zbirke „Crvena mapa“. Za knjigu „Kako smo propevali“ dobio je nagradu „Desimir Tošić“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!