Baba Marta, lepo počela, kakva će posle da bude, šta kažu meteorolozi…

1. mart 2024 – Februar je prijatno iznenadio, kakav inače zna da bude. Baba Marta, poznata po svojoj nepredvidivosti, počela je suncem i prolećnim temperaturama, do duše s košavom, ali ne može baš sve da bude potaman. A šta dalje biva, šta kažu prognostičari…

Početak marta doneće Srbiju snažnu aktivnost ciklona sa centralnog Mediterana, zbog čega se predviđaju veoma izražena južna strujanja, najavljuju meteorolozi. U prevodu, Srbiju ni narednih desetak dana ne očekuju značajnija zahlađenja, niti će biti snega u nizijama, a snega u neznatnim količinama može biti samo na višim planinama početkom sledeće sedmice, ali kako se ne očekuju značajnije padavine, alarmantna situacija sa manjkom snega u zimovalištima neće se bitnije poboljšati.

Nakon ekstremno toplog kraja februara i samog početka ovog meseca, oko 4. marta u Srbiji se očekuje blago zahlađenje. Južni vetar biće u skretanju na severni, a sa severa se očekuje i prodor svežije vazdušne mase, povremeno sa kišom.

Maksimalna temperatura biće u padu na vrednosti od oko 10°C. Potom se od 6. do 10. marta očekuje uglavnom suvo, ali i prohladno vreme, ujutro ponegde uz pojavu slabog mraza.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, a od 10. marta do sredine meseca očekuje se vreme bez nekih ekstremnih pojava. Ni posle toga neće biti nekih dramatičnih promena, s tim što se od 16. do 20, baš kao i na samom kraju meseca, od 28. do 31, najavljuju moguće padavine, ali samo u vidu kiše.

Foto/ilustracija: pixabay.com + RHMZ

Skorašnji članci

error: Content is protected !!