Mjuzikl „Priče iz sajber dvorišta“ za Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

SMEDEREVO, 28. februar 2024 – Pozorište PATOS ove srede, 28. februara, obeležava u Smederevu „Dan roze majica“, Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, izvođenjem mjuzikla „Priča iz sajber dvorišta“.

Ovaj dan se obeležava svake poslednje srede u februaru. Naime, 2007. godine dečak Čak Meknil u Kanadi se pojavio u školi u roze polo majici kako bi iskazao podršku majci oboleloj od karcinoma dojke, zbog čega je pretrpeo vršnjačko nasilje. Narednog dana, njegovi prijatelji kupili su pedeset takvih majica i podelili ih po školi, a deca su ih obukla u znak solidarnosti sa njim i tada je nastao Dan roze majica.

Svaki stori je prolazan, ali neke priče se pamte zauvek. Zbog toga, povodom Dana roze majica, u Smederevu pozorište PATOS uživo u Centru za kulturu u 20 časova izvodi svoj mjuzikl o vršnjačkom virtuelnom nasilju pod nazivom „Priča iz sajber dvorišta“.

Čitav ansambl čine mladi izvođači, srednjoškolci, studenti, koji su prošle godine premijerno izveli mjuzikl po tekstu i u režiji Sanje Krsmanović Tasić, a uz originalnu muziku Jugoslava Hadžića, koju uživo na sceni izvodi orkestar Svetlost. Ulaz je slobodan, a posetioci se ohrabruju da u pozorište dođu odeveni u roze.

„Priča iz sajber dvorišta“ kroz sat vremena uz songove i koreografije koje se uživo izvode govore o devojčici Milici njenom odrastanju, vršnjačkom, odnosno posebno virtuelnom nasilju (sajberbuling).

Mjuzikl ove srede izvode Jelena Ugrinić, Marko Đorđević, Sofia Branković, Natalija Jovanović, Mila Živković, Bojana Ristić, Anđelija Vemić, Tamara Branković, Julija Stojanović, Tijana Adamov, Milica Jeremić, Anđela Dojčinović, Sergej Čuljković, Ignjat Malenović, Nemanja Vračarić i Pavle Žarkić.

Mjuzikl je nastao i izvodi se uz podršku Centra za kulturu Smederevo, a ovo specijalno izvođenje povodom „Dana roze majica“ održava se u okviru programa Građanski talas Pokreta Tvrđava u cilju promovisanja aktivizma u zajednici.

Foto: Sofija Stojanović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!