O slikarstvu u srpskom filmu – Mići Popoviću i Đorđu Kadijeviću

SMEDEREVO, 21. februar 2024 – U smederevskom Centru za kulturu ove srede biće održano tematsko veče pod nazivom „Slikarstvo u srpskom filmu – Mića Popović i Đorđe Kadijević“. Uz inserte iz filmova „Čovek iz hrastove šume“ i „Delije“ Miće Popovića, kao i filmova „Praznik“ i „Darovi moje rođake Marije“ Đorđa Kadijevića“ govoriće Saša Radojević, scenarista, reditelj, filmski kritičar.

Tokom programa moći ćemo da čujemo kako su se manifestovali odnos prema likovnoj umetnosti i iskustvo slikarstva u delima dva umetnika čiji su filmovi po osobenosti autorske pozicije i pristupu temama i motivima nezaobilazni u istoriji domaće kinematografije?

Slikar Mića Popović kroz filmove je odelotvorio „san da se forma pokrene“ a rediteljski rad na filmovima povezan je sa orijentisanjem na pravac i period u njegovom slikarstvu poznat kao slikarstvo prizora, obeležen povratkom figuraciji, predstavljanjem čoveka u prostoru njegovog okruženja i u duhovnom prostoru, sa težnjom da se bude angažovan kroz stvaralaštvo.  Biće napravljen osvrt i na prisustvo enformela u Popovićevom stvaralaštvu i vezi filma sa ekspresijom koju je sa velikim intenzitetom postizao u enformelu. Filmovi Miće Popovića, „Čovek iz hrastove šume“, „Roj“, „Hasanaginica“, „Delije“, tokom šezdesetih godina XX veka doneli su upečatljive portrete likova, suptilnost u pogledu artikulacije psihičkih stanja i moralnih pitanja filmskim jezikom, uz naglašenu likovnu estetiku koju je preneo iz slikarstva na film

Sa druge strane, po obrazovanju istoričar umetnosti Đorđe Kadijević („Praznik“, „Pohod“, „Leptirica“, Štićenik“, „Čovek koji je pojeo vuka“, „Devičanska svirka“, „Sveto mesto“…) pokazuje izuzetnu snagu i autentičnost u vizualizaciji svojih ideja koje realizuje u filmskom medijumu. Razmatranje uloge slikarstva u njegovim filmovima vodi nas putem potrebe da se izbegne podudarnost sa puko činjeničnim i putem nastojanja da se postigne efekat poetizacije i evociranja mističnog, da se pronađe vizuelni izraz za ton „egzistencijalnog sivila“ i duboke melanholije, kao i metafizičke strave.

Saša Radojević autor je scenarija za dokumentarne tv serije i kratke igrane filmove Gorana Gajića („U vrtlogu strasti“, „Sedmi dan“) i Dinka Tucakovića („Pismo“). Koautor je desetak knjiga o filmu u kojima se uglavnom bavi američkom kinematografijom i romana „Divlje senke“ (2002), kao i studije „Srpski film: pedesete“. Bio je asistent režije Teu Angelopulosu na snimanju filma „Odisejev pogled“ (1995). Koscenarista je dugometražnih igranih filmova Milutina Petrovića „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ i „Jug jugoistok“ . Reditelj i scenarista filmova „Poljupci“(2004), „Narcis i Eho“ (2011), Žigosana (2015) i „Porodica“ kao i scenarista filmova „Dr Rej i đavoli“ (2012), Država (2013) i „Petlja“ (2014). Objavljivao je filmske kritike u dnevnim novinama i nedeljnicima.

Tematsko veče počinje u 19 časova u Koncertnoj dvorani, ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!