Otvorena izložba povodom 100 godina Veslačkog kluba Smederevo

SMEDEREVO, 20. februar 2024 – Nijedan sportski kolektiv nije toliko doneo Smederevu, pronevši mu ime širom sveta, donosivši medalje sa Olimpijada, svetskih i evropskih prvenstava, o balkanskim i državnim  da i ne govorimo, kao što je to učinio Veslački klub. Otuda ne čudi broj ljudi koji se večeras okupio na otvaranju izložbe fotografija kojom se obeležava stogodišnjica od osnivanja VK Smederevo.

Nisu to bili samo bivši i aktuelni veslači i treneri, nekadašnji i sadašnji članovi stogodišnje, slobodno se može reći, institucije, bilo je tu mnogo starijih i mlađih Smederevaca, ali i drugih, koji su i na ovaj način odali počast za sve što je klub u tom veku učinio za grad, pa i veslački sport u celini.

– Ljubav prema veslanju je nešto što nas je dovelo ovde i ujedinilo. Veslački klub Smederevo se kroz svoju istoriju uvek orijentisao na dva cilja; jedan je bio da se mladi Smedereva dovedu na Dunav, da upoznaju i zavole reku, pored Dunava da zavole i veslanje, da nastave da se bave tim sportom, i drugi, da one najupornije, najtalentovanije zadržimo u veslanju i da im omogućimo da na velikim svetskim takmičenjima osvajaju medalje i pronesu slavu svog grada i svog kluba širom sveta – kazao je na otvaranju izložbe Dejan Guslov, koji je svojim trenerskim ali i organizacionim sposobnostima doprineo da klub bude to što jeste, poslednjih nekoliko decenija.

– Osvajanjem brojnih medalja generacije veslača i veslačica doprineli su da se za Smederevo čuje ne samo u zemlji već i širom sveta. Ponosni smo na vaše dosadašnje uspehe, a verujem da će naredne sportske sezone biti još bolje, da ćemo zajedničkim snagama, kroz nabavku savremene opreme, doprineti jačanju vašeg sportskog kolektiva – rekao je, u svom obraćanju prisutnima, Vladimir Nešić, zamenik gradonačelnice Smedereva.

Koliko Smederevo znači u veslačkom sportu jedna od dokaz je i to što je sada na čelu Veslačkog saveza Srbije jedan Smederevac – Miljan Popović.

– Veliko mi je zadovoljstvo da budem na čelu jednog saveza koji je do sada u svom sastavu imao četiri kluba koja su starija od jednog veka, sada mu se pridružio još jedan. Veslački klub Smederevo je jedna velika porodica, što se vidi i po tome koliko nas se večeras ovde okupilo. Još jednom, veliko je zadovoljstvo biti deo tog sporta i deo te porodice – kazao je Miljan Popović proglašavajući izložbu povodom stogodišnjice kluba otvorenom.

Večeras otvorena izložba je prva od manifestacija kojima će biti obeležena stogodišnjica Veslačkog kluba Smederevo, u maju će biti promovisan i film, a na jesen je tradicionalno Veslačko veče, koje će ove godine biti u znaku ovog vrednog jubileja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!