Pojačana kontrola vozača autobusa i teretnih vozila sledeće sedmice

18. februar 2024 – Pripadnici saobraćajne policije od 19. do 25. februara učestvovaće u međunarodnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila, saopšteno je danas iz MUP-a.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL-a, mreže saobraćajnih policija Evrope, saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

Poseban akcenat će biti na kontroli poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kao i prevoza tereta i ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Analize saobraćajnih nezgoda u 2023. godini pokazuju da su teretna vozila učestvovala u 5.535 saobraćajnih nezgoda od kojih su gotovo dve trećine izazvali upravo vozači ovih vozila. S druge strane, autobusi su učestvovali u 1.553 saobraćajne nezgode od kojih su oko trećinu izazvali vozači autobusa.

Saobraćajna policija je u istom periodu, u kontroli saobraćaja, otkrila oko 132.000 prekršaja koje su izvršili vozači teretnih vozila i 5.200 prekršaja koje su učinili vozači autobusa, navodi se u današnjem saopštenju MUP-a.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!