U podne, po sunčanom vremenu, na 15 stepeni – vazduh veoma loš!

SMEDEREVO, 17. februar 2024 – Prema zvaničnim podacima, merne stanice državne Agencije za zaštitu životne sredine, ove subote u podne vazduh u Smederevu se vodi kao „veoma loš“. Još gore je bilo sinoć, koncentracija čestica PM 2,5 prelazila je 160 mikrograma po kubnom metru.

Prema kriterijumima baš Agencije za zaštitu životne sredine, godišnja prosečna granična vrednost PM2,5 čestica u Srbiji iznosi 25µg/m3, a kada se ovaj broj premaši vazduh se smatra prekomerno zagađenim.

U PM 2,5 česticama emitovanim sagorevanjem lignita i mrkog uglja mogu se pronaći tragovi žive, molibdena, selena, arsena, hroma, mangana, talijuma i one mogu zbog svoje izuzetno male veličine dospeti do alveola u plućima.

Sve PM čestice sadrže ova jedinjenja, a uglavnom ih je  većina u mestima gde su prisutne velike industrije koje ne vode računa o nivoima zagađivanja životne sredine. One se udisanjem talože u najdubljim predelima pluća, unoseći sa sobom i teške metale koji su izuzetno štetni po zdravlje.

Kako navodi Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO), PM čestice su odgovorne za 5.400 smrti svake godine u Srbiji, a u najkritičniju grupu spadaju mala deca, trudnice i stari ljudi, kao i oni koji imaju plućne i kardiovaskularne bolesti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!