Kazne za paljenje smeća na otvorenom i biljnih ostataka do milion dinara

15. februar 2024 – Na području Podunavskog okruga, od početka godine, pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona intervenisali su na 73 požara, od kojih je 44 bilo na otvorenom prostoru. Podsećaju građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojim je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!