Danas je Sveti Trifun, vinogradari orezuju lozu i polivaju je vinom

SMEDEREVO, 14. februar 2024 – Sveti Trifun se oduvek, širom naše zemlje, proslavljao posebnim ceremonijama u vinogradima i voćnjacima. Vinogradari danas izlaze u svoje vinograde i simboličnim orezivanjem loze i zalivanjem vinom označavaju prolazak zime i početak nove, uvek se nadaju, bolje sezone.

Kakva je danas situacija u vezi sa zasadima pod vinovom lozom u smederevskom kraju, ali i na nivou Podunavskog okruga, pitali smo stručnjaka.

Površine pod vinovom lozom u Podunavskom regionu se stidljivo povećavaju, a procene su da ih je trenutno oko 700 hektara, izjavio je za Podunavlje.info Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Smederevo.

– To je daleko od onih površina koje su bile osamdesetih godina prošlog veka, kada je vinogradarstvo bilo, može se reći, zaštitni znak Podunavskog okruga, a naročito u smederevskom kraju. S druge strane, država više uvozi stonog grožđa nego što izvozi i više uvozi vina nego što izvozi. S obzirom na tu okolnost, blago se povećavaju površine pod vinovom lozom, a danas imamo i sve više malih vinarija – kaže Marković

Što se tiče sortimenta na našem području, objašnjava Marković, dominiraju sorte koje služe za upotrebu u svežem stanju, ali ima i sadnje sorata koje su vinskog karaktera i koje daju vrhunska vina.

Smederevka, kao naša autohtona sorta, kaže Marković, u blagom je povećanju površina, ali veoma stidljivo i daleko manje u odnosu na površine pod vinovom lozom koje smo imali osamdesetih godina. Skeptičan je prema procenjenim površinama od oko 700 hektara, misli da ij manje pod vinovom lozom.

– Mislim da ima i površina koje nisu prijavljene, jer onaj proizvođač koji ima više od 10 ari pod vinovom lozom, ima zakonsku obavezu da bude upisan u Vinogradarski registar, a čini mi se da ljudi ne obraćaju dovoljnu pažnju na tu obavezu – zaključio je Marković.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!