Tribina „Tamno naličje ljubavi u poetici Nika Kejva“ – dr Igor Cvijanović

SMEDEREVO, 13. februar 2024 – „Tamno naličje ljubavi u poetici Nika Kejva“ tema je tribine koja će biti održana ovog  utorka, u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu Smederevo. Gost koji se studiozno bavio delom velikog kantautora je dr Igor Cvijanović, esejista i prevodilac, koji je svoju doktorsku disertaciju posvetio upravo Kejvovoj poetici.

Delo, poetika i umetnička orijentacija Nika Kejva, prema njegovom svedočenju, suštinski su vezani za osobeno shvaćenu ljubavnu poeziju. Kejvov naglašeni smisao za tragično ne podrazumeva odbacivanje romantične vizije ljubavi, ali se u njegovim pesmama bespoštedno izlaže isprepletenost ljubavi sa bolom, smrću, očajem, zlom, katastrofom. U svom odnosu prema ljubavi Kejv se pokazuje kao markantni predstavnik poetike transgresije, i donosi autentičnu poetsku viziju sveta i postojanja u kojoj su spojene binarnosti razdvojene konvencijama i prividom uređenog sveta.

Dr Igor Cvijanović završio je osnovne i magistarske studije engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je studije „Nik Kejv i poetika prestupa“. Objavio je prevode proze Džona Barta, Eni Pru, Krisa Abanija, Rejfa Larsena, Džojs Kerol Outs, Dejvida Fostera Volasa i dr. Dobitnik je Nagrade za prevod godine Društva književnika Vojvodine (2012).

Početak tribine zakazan je za 19 sati.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!