Vantelesna oplodnja i operacije katarakte kod privatnika o trošku RFZO

1. februar 2024 – Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio je ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga vantelesne oplodnje i operacije katarakte za 2024. godinu, saopšteno je danas iz ovog Fonda.

Ove godine vantelesna oplodnja o trošku RFZO moći će tako da se obavi u 16 privatnih klinika, a operaciju senilne i presenilne katarakte osiguranici ove godine mogu da obave u 28 privatnih bolnica.

Pravo na vantelesnu oplodnju o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju žene do 45 godina i to neograničen broj pokušaja za prvo dete, odnosno dva stimulisana pokušaja i tri krioembriotransfera za drugo dete.

Vantelesna oplodnja na teret RFZO omogućena je ženama do 45 godina i uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija – tri stimulisana postupka i tri krioembriotransfera uz jedan uvoz reproduktivnog materijala.

Spisak privatnih ustanova u kojima se navedene usluge mogu obaviti na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja objavljen je na sajtu RFZO.

Na kraju saopštenja, iz RFVZO podsećaju da se vantelesna oplodnja i operacija katarakte mogu se obaviti i u državnim zdravstvenim ustanovama.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!