Svetosavska povelja Ansamblu igara i pesama, Nagrada za stvaralaštvo mladih Vasiliju Vujiću

SMEDEREVO, 26. januar 2023 – Svetosavska akademija, centralna svečanost u okviru 35. Svetosavskih svečanosti , upriličena je večeras u Centru za kulturu Smederevo, u okviru koje su uručena tradicionalna priznanja – Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih.

Program je počeo izvođenjem Svetosavske himne, koju je otpevao Hor osnovne škole “Dositej Obradović”, a nakon toga je o duhovnom ocu naše nacije besedio Stefan Jovanović, doktorand na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i paroh Jedanaeste parohije smederevske.

Svetosavska povelja za 2023. godinu dodeljena je Ansamblu narodnih igara i pesama (ANIP), za izuzetne rezultate u oblasti narodne igre i očuvanje narodne tradicije, a dobitnik Nagrade za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu je Vasilije Vujić, učeniku završnog razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“ Smederevo, sa prosekom 5,00.

Kako se navodi u odluci žirija, Ansambl narodnih igara i pesama je dao izvanredan doprinos u promociji i očuvanju bogate kulturne baštine našeg kraja, zaslužujući priznanje za svoj kontinuirani rad i

U toku 2023. godine, ansambl je osvojio dva velika priznanja.

Najpre, na 21. međunarodnom festivalu folklora “S Festivals Sarimsakli”, u Turskoj, u gradu Sarimsakliju, osvojio je dve nagrade – prvu, za najbolji scenski nastup i glavnu nagradu, Gran Pri „Besim Biberović“, što znači da je ANIP bio apsolutni pobednik festivala. Koreografiji „Igre iz Vranjskog polja“, koju su izveli članovi folklornog ansambla iz Smedereva, pripalo je najviše poena u ukupnom ocenjivanju, što je na internacionalnom planu potvrdilo kvalitet i profesionalnost u radu ansambla.

Drugo veliko priznanje koje je ANIP dobio u 2023. godini je u okviru trećeg Republičkog festivala koji je održan  2. i 3. decembra gde su nastupili  najbolji folklorni ansambli iz Srbije. U takmičarskom delu nastupilo je 18 ansambala. Drugo mesto osvojio je ANIP „Smederevo“ i na taj način postao drugo, po kvalitetu, kulturno umetničko društvo u Srbiji.

ANIP trenutno okuplja oko 300 članova i njihov rad je podeljen na više sekcija.

Njihovi izuzetni rezultati u oblasti narodne igre svedoče o posvećenosti članova ansambla očuvanju i promociji tradicije. Kroz svaki nastup, ANIP ne samo da oživljava stare igre, već i prenosi duh i suštinu narodnog stvaralaštva na generacije koje dolaze, navodi se u obrazloženju žirija.

U obrazloženju Nagrade za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu, koja je večeras uručena Vasiliju Vujiću, žiri navodi da je Vujić učestvovao na međunarodnim takmičenjima mladih pijanista, kao i na međunarodnim i republičkim takmičenjima iz solfeđa i teorije muzike, na kojima je osvajao uglavnom prva mesta. Vasilije se ističe svojom izuzetnom muzikalnošću, komponuje, nadaren je, vredan i svestran učenik, učestvovao je na mnogobrojnim nastupima i koncertima, istakao je žiri.

Priznanja je uručila predsednica Privremenog organa grada Smedereva, Jasmina Vojinović, koja je čestitala dobitnicima, ali i kolektivima i učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i porodicama koje slave Svetog Savu.

“Ova svečanost je ujedno i prilika da ukažemo na značaj koji naša zajednica pridaje razvoju školstva. Grad Smederevo, kao deo ove bogate tradicije, uložio je i ulaže napore u razvoj obrazovnog sistema, podržavajući učenike, nastavnike i sve koji doprinose unapređenju znanja i kulture. Ponosno ističemo postignuća naših škola, prosvetnih radnika i đaka koji svojim radom čine naš grad boljim mestom za život. Sveti Sava nam poručuje da je obrazovanje svetlost koja osvetljava put ka boljoj budućnosti. Neka ova svečanost bude trenutak radosti, inspiracije I zajedništva”, rekla je pored ostalog Jasmina Vojinović.

U nastavku, prigodan program izveli su predstavnici Osnovne škole “Dositej Obradović”, domaćina ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti. Domaćin naredne godine biće Osnovna škola “Sveta Mladenović” iz Saraoraca.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!