Ugovori o subvencijama za energetsku efikasnost u Smederevskoj Palanci

25. januar 2024 – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je juče ugovore o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima za 126 građana Smederevske Palanke.

Ukupna vrednost subvencija koje dodeljuju Ministarstvo i Opština Smederevska Palanaka iznosi 20 miliona dinara, što je najveći iznos u prethodne tri godine. Najveći broj građana prijavio se za zamenu kotlova, a subvencije su dodeljene i za zamenu stolarije, izolaciju fasada i solarne panele.

Prema njenim rečima, interesovanje građana za ove subvencije je ogromno, tako da je više od 2.500 ugovora za svega par meseci potpisano sa domaćinstvima u više od 40 opština u Srbiji, vrednosti 826 miliona dinara.

Ministarstvo je, kako je predočila, obezbedilo dva i po puta više sredstava za subvencije, jer mi i dalje trošimo tri puta više energije za istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda od evropskog proseka, i to moramo da menjamo kroz povećanje energetske efikasnosti, koja je naš strateški cilj.

Ona je najavila da će resorno ministarstvo u martu raspisati novi javni poziv za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta energetske sanacije domaćinstava.

Ministarka je tokom posete Smederevskoj Palanci obišla i radove na energetskoj sanaciji zgrade Opštine. Vrednost ovog projekta iznosi više od 53 miliona dinara, a postoji i interesovanje lokalne samouprave da ugrade solarne panele na istoj zgradi.

Ministarstvo će sredinom februara raspisati i novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave, što će, kako je naglasila, biti prilika za sve samouprave sa pripremljenim projektima i obezbeđenim sredstvima da konkurišu i urede javne objekte na svojoj teritoriji.

Tokom posete Smederevskoj Palanci, ministarka je posetila i fabriku „Goša FOM“, gde joj je, povodom proslave 100 godina ovog preduzeća, uručena plaketa zahvalnosti za Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ova fabrika poslednjih 60 godina posluje u enegetskom sektoru, na izgradnji najvećih hidroelektrana na Đerdapu i Bajinoj Bašti, a trenutno najveći deo proizvodnje odnosi se na rudarsku opremu za potrebe rudarskog basena Kolubara, termoelektrane „Kostolac“ i „Elektroprivrede Srbije“.

Informacija i foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Skorašnji članci

error: Content is protected !!