Plivanje za časni krst u petak u Smederevu, Palanci, Plani i Kovinu

16.  januar 2024 – Tradicionalno plivanje za časni krst biće 19. januara podne u sva tri mesta Podunavskog okruga i u susednom Kovinu. U Smederevu će to biti na bazenu na Jugovu, u Smederevskoj Planci na jezeru Kudreč,  u Velikoj Plani  na jezeru u etno selu Moravski konaci, a u Kovinu na Dunavu. Evo i gde je šta planirano.

U Smederevu je organizator Odbor za negovanje pravoslavne tradicije, prijavljivanje traje do sutra u 11 sati u prostorijama Crkvene opštine. Organizovan je prevoz autobusom do Jugova na Bogojavljanje, autobus kreće oko 11 ispred Muzeja, a povratak je oko 13 i 30. Za prvu trojicu u nadmetanju u plivanju do časnog krsta i ovoga puta su predviđene nagrade.

Bogojavljensko plivanje će ove godine, po sedmi put, biti održano na Kudrečkom jezeru u Smederevskoj Palanci, a organizator je Udruženje Časni krst. Nakon liturgije, plivači će učestvovati u litiji, posle koje će, oko 12 časova, u vodu ući više od 40 plivača, koliko se do sada prijavilo.

Na jezeru etno sela Moravski konaci, na Bogojavljanje će plivati Planjani, a dan ranije, 18. januara, na Krstovdan, biće organizovana litija, kada će iz gradske crkve biti prenesen krst za koji se pliva u crkvu u Etno selu.

I Kovinci na Krstovdan imaju isplaniran program. Tokom dana će biti predstavljene stare zanatske radionice i bazar rukotvorina, mala škola streličarstva imačevanja, kao i kulturno-umetnički program na gradskom trgu. Za 10 uveče je planirano druženje prijavljenih plivača uz vatru na Dunavu, a potom i tradicionalno potapanje u Dunavac.  I ovde je na Bogojavljanje posle liturgije predviđena litija, od hrama Sabora Svetog Arhagela du Dunava, gde će u podne biti plivanje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!