Ministarstvo: Analize pokazale da nema promene kvaliteta vode Dunava

6.  januar 2024 – Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog kada je potonula barža „Lola – 5“ koja je prevozila azotno đubrivo, a koju je vukao brod „Antonija“ na svom putu od Austrije do Smedereva, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke, kao i da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Uzorci su dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, kako bi se nastavilo sa detaljnijim analizama na ukupan organski ugljenik, ukupan azot i organski azot, čiji se rezultati uskoro očekuju.

Rezultati prvih analiza pokazali su da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko hemijskih parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika.

Ministarstvo zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju, nastaviće da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza

Natovarena barža „Lola – 5“, koju je vukao nemački brod „Antonia“, podsetimo, potonula je kod Bačke Palanke. Do toga je došlo kada je brod udario u stub mosta „25. maj“, koji spaja granične prelaze Bačka Palanka – Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Foto: „Antonia“, marinetraffic.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!