Dunav se izlio kod Novog Sada, hidrolozi najavljuju pad vodostaja

4.  januar 2023 – Delovi nekoliko naselja u Novom Sadu, Kamenjara, Baranca, ali i štrand, već nekoliko danas su pod vodom iz nabujalog Dunava. Kod Smedereva je danas u podne izmereno 609 santimetara, što je 9 više u odnosu na nivo na kome se proglašava redovna odbrana od poplava. Ipak, hidrolozi tvrde da nema mesta brizi, da bi u toku dana Dunav trebao da opadne, jer sa mernih stanica kod Bezdana i Apatina da je reka na ovim mestima od juče opala 30 santimetara.

Naime, hidrolog Republičkog hidrometerološkog zavoda Dejan Vladiković izjavio je danas da je rast nivoa Dunava rezultat naglog topljenja snega i padavina u gornjem slivu reke u Nemačkoj, Češkoj i Austriji. Vrh poplavnog talasa na Dunavu polako prolazi i nema razloga za brigu od poplava, kazao je on, neće biti proglašeno stanje redovne odbrane od poplava i ne očekuju se značajne posledice.

Inače, fotografija koju možete da vidite uz ovaj tekst nastala je jutros u ribarskom naselju kod Novog Sada, čoveku su do stepenica i kućnog raga doplivali labudovi, pošto je dvorište uveliko pod vodom.

Foto: Instagram, 192_rs

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!