Uredba o dualnom obrazovanju – subvencije 50% od minimalne zarade

2.  januar 2023 – Vlada Srbije je uoči Nove godine donela više uredbi među njima i Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, kojom se predviđa da poslodavci mogu da dobiju subvenciju u iznosu od 50 odsto iznosa neto minimalne naknade za učenje kroz rad koju plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se školuju za deficitarna zanimanja.

Konkursom, koji raspisuje Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, utvrđuju se obrazovni profili u dualnom obrazovanju na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja za koje poslodavci u dualnom obrazovanju mogu da se prijave radi ostvarivanja prava na subvenciju.

Škole koje realizuju deficitarne obrazovne profile u dualnom obrazovanju prijavljuju se na konkurs, a pomoć se isplaćuje svim učenicima koji su se upisali na navedene obrazovne profile.

Kancelarija, takođe, može da opredeli i sredstva za nabavku opreme, potrošnog materijala i sredstava za ličnu zaštitu i bezbednost na radu, kao i za realizaciju dela učenja kroz rad koji se ne može realizovati kod poslodavca.

Uredbom se uređuje način sprovođenja konkursa, kao i način praćenja realizacije dodeljenih sredstava.

U uredbi koju je Vlada donela na poslednjioj prošlogodišnjoj sednici piše da se pod finansijskom podrškom dualnom obrazovanju podrazumeva dodela sredstava za:

  1. subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja,
  2. podršku školama za upis učenika na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja.

Vrsta i iznos finansijske podrške, kao i uslovi za konkurisanje, utvrđuju se Konkursom koji objavljuje Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacije u skladu sa raspoloživim sredstvima za svaku školsku godinu.

Ako nakon sprovedenog Konkursa za dodelu subvencija poslodavcima za naknadu učenja kroz rad preostanu neraspoređena sredstva, subvencija se može dodeliti u većem iznosu od 50 odsto.

Iznos subvencije, način i rokovi isplate kao i način izveštavanja o realizaciji subvencije utvrđuju se u konkursu i ugovoru o dodeli sredstava koji poslodavac zaključuje sa Kancelarijom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!