Treštalo je i treštaće ili teorija velikog praska na srpski način

1.  januar 2023 – Uzalud apeli MUP-a, objavljivanje visine propisanih kazni, molbe roditelja dece s autizmom i smetnjama u razvoju, društava za zaštitu, vlasnika i ljubitelja životinja… Noćas je treštalo, i treštaće, jer kakav je to „Mir Božji“ ako se ne „overi“ topovskim udarima.

U danu kada su mediji objavili vest da je dečak iz Jabuke kod Pančeva pretrpeo ozbiljne povrede od petardi, tolike da je zavšio na operacionom stolu bolnice u Tiršovoj, to očigledno nije pokolebalo mnoge roditelje da svojim nasledinicima kupe i daju te iste petarde, po mogućstvu što veće i jače. Nisu samo ni roditelji u pitanju. Nije pokolebala ni one koji te petarde maloletnicima prodaju. Ako može droga, šta su petarde, ta ‘aj’te molim vas.

Psiholozi i drugi stručnjaci možda bi mogli da ponude odgovor na pitanje odakle ta želja da se bukom iskaže veselje, ili koje već drugo osećanje, tokom praznovanja. Nije to samo naš specijalitet, nije da toga na ovim prostorima nije bilo i ranije. Samo je lestvica, sada i ovde, podignuta. Dramatično. I u količini i u snazi izvora buke.

Neko od starijih koji ovo čitaju možda će reći da je toga oduvek bilo, da su se petarde ovde vazda prodavale, kupovale i bacale. Činjenica. Nije sporno. Razlika je samo u tome što je bilo dve vrste petardi – crvene i zelene. One veće su bacane, najčešće, pod budnim okom roditelja. Jedna, najviše dve. Za praznike ili kad reprezentacija pobedi. Nije neko opravdanje, ali tako je bilo.

Jer, i tada su postojale kazne, a narod je bio i bogobojazan – i zakonobojazan. Milicioneri su tada špartali ulicama, i noću, ne u škodama nego peške, i znali roditelje dece iz komšiluka po imenu, tako da… Ne dao vam Bog da napravite neko sr*nje, momentalno bi vam se pojavili na kapiji ili na vratima stana.

Uz to, vrhunac „korupcije“ kada su u pitanju milicioneri bio je to što bi gazda kafane odmahnuo konobarici rukom, u fazonu „ma jok“, kada bi ova došla da naplati kafu „čiki u plavom“, koji je ujutro, posle treće smene i špartanja ulicama, došao da je popije. Ili što je milicioner uvek bio ponuđen da sedi na mestu konduktera, pored vozača, na međugradskim autobuskim linijama.

Danas, kada se ne poštuje ni Ustav, ko da poštuje zakon koji jasno propisuje kazne za bacanje petardi. I ko da ga sprovodi? Komunalni policajci koji se u trenu stvore kad parkirate metar od propisanog mesta, da pozovu pauka, a u međuvremenu treniraju strogoću na bakicama koje na trotoarima prodaju cveće i povrće iz svojih bašta i šustikle i vunene čarape koje su same izvezle i isplele? Policajci koji ne pamte da su ikada zaustavili džip sa zatamnjenim staklima, ali zato skaču k’o čupavci iz kutije kad vide nekog nesrećnika u jugu ili golfu dvojci? Da duva, nego kako, ko još može trezan te krntije da vozi…

Druga vremena, drugi običaji. Udahnite duboko. Imamo kratak predah do Božića. Pucaće i do tada, ali ne kao noćas. A onda… Srpska Nova godina. E to će tek da bude igranka… Da se baci sve što se do tada nije bacilo. A i zalihe će sigurno biti dopunjene. Buka ne sme da stane.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!