Otvoren novi vrtić u Radincu – novih tri stotine mesta za mališane

8. decembar 2023 – Novi vrtić Predškolske ustanove „Naša radost“, kojim se obezbeđuje 300 novih mesta za mališane, svečano je otvoren danas u Radincu. Izgradnju i opremanje novog vrtića od 1600 metara kvadratnih finansiralo je Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke kroz projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ sa 198,7 miliona dinara.

Vrtić je otvoren u prisustvu ministarke prof. dr Slavice Đukić Dejanović i predsednice privremenog organa grada Smedereva Jasmine Vojinović.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da otvaranje još jednog novog vrtića potvrđuje da se posvećeno radi na stvaranju uslova za veći obuhvat dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i da Ministarstvo prosvete posebnu pažnju posvećuje inkluziji dece iz osetljivih društvenih grupa.

„Samo u Smederevu, 120 mališana iz osetljivih društvenih grupa, pretežno romske nacionalnosti,  uključeno je u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dok je broj dece na nivou Srbije oko 4000“, navela je Đukić Dejanović i objasnila da je grad Smederevo za ove aktivnosti dobio bespovratna sredstva od 6 miliona dinara koja su usmerena na bolju integraciju porodica i dece romske populacije u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ova sredstva korišćena su za formiranje tri grupe za rad sa decom u naseljima Vranovo, Osipaonica i Papazovac, obezbeđeno je vozilo za prevoz dece iz udaljenih mesta i mobilnog tima, kao IT oprema za radionice. Renovirane su i dve sobe za rad sa mališanima, nabavljen je nameštaj i didaktički materijal, formirane su dve grupe za rad sa roditeljima, obezbeđena je stručna podrška logopeda i defektologa, dok je za vaspitače, njih 31, obezbeđeno stručno usavršavanje.

Predsednica privremenog organa upravljanja grada Smedereva Jasmina Vojinović istakla je da je otvaranjem ovog objekta u Radincu tzv. „liste čekanja“ svedena na minimum, jer je novi vrtić kapaciteta oko 300 mališana. Lokalna samouprava na ovaj način pruža podršku roditeljstvu i želi da doprinese poboljšanju buduće demografske slike Smedereva. Novootvoreni vrtić svoja vrata od danas otvara ne samo za decu iz Radinca, već i mališane iz okolnih sela Mihajlovac, Vrbovac, Lipe, Vranovo, ali i dela grada“, rekla je Vojinovićka.

Ona je rekla da je za naredni period planiran završetak vrtića u Skobalju i otvaranje vrtića u Drugovcu, čime se omogućava još veći obuhvat dece.

Izgradnja novih objekata, kao i ulaganje u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku Svetske banke, a u saradnji sa lokalnim samoupravama. Značajna oblast programa je inkluzija dece iz osetljivih društvenih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja od najranijeg uzrasta. Ovim projektom biće obuhvaćena 23 objekta u 22 lokalne samouprave koja će obezbediti 11.000 novih mesta za mališane, a kroz obuke i mentorsku podršku prošlo je više od 25.000 vaspitača. Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra.

Foto: Goran Sivački

Skorašnji članci

error: Content is protected !!