Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja „Bezbednost počinje sa tobom“

SMEDEREVO, 7. decembar 2023 – Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, pod sloganom „Bezbednost počinje sa tobom“, posle Novog Pazara, Subotice, Sremske Mitrovice i Požarevca danas se zaustavio i u Smederevu.

Cilj karavana je povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i ovaj susret zainteresovani građani i učenici smederevskih srednjih škola mogli su da iskoriste da se informišu o bezbednom ponašanju u saobraćaju i da na licu mesta razgovaraju o svemu što daje doprinos stvaranju sigurnijeg putovanja i kretanja.

Prisutnima se na centralnom gradskom trgu prvi obratio Veljko Ćurčić, načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije i govorio o merama koje se preduzimaju kako bi unapredili bezbednost na našim putevima.

– Glavni naš cilj je bio da na ovaj, pomalo nesvakidašnji način, ljudima skrenemo pažnju sa kojim se posledicama mogu sresti oni koji ne poštuju saobraćajna pravila i propise. Prevashodno mislimo na nekorišćenje sigurnosnog pojasa, vožnju brzinom većom od ograničene, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje i vožnju pod dejstvom alkohola. Svi ste vi mladi, pred vama je budućnost, mnogi od vas će uskoro biti vozači, neki to već možda i jesu. Ono što ću vam sada reći je zaista poražavajuće i upravo sve ove aktivnosti koje radimo, radimo da te brojke smanjimo.

Prema Ćurčićevim rečima, svake godine u Srbiji oko 100 mladih ljudi izgubi život, svaki četvrti dan jedno mlado lice pogine, a svakog dana 17 mladih biva povređeno, pri čemu svaki četvrti poginuli nije imao vozačku dozvolu.

Direktor Tehničke škole u Smederevu, Dejan Vemić se zahvalio srednjoškolcima što su se zainteresovali za ovu tematiku.

– Svi ste vi vozači ili budući vozači, jeste da možda ovo ispred nas izgleda smešno ili zanimljivo, ovi vaši drugari koji su se za ovu priliku našminkali, ali verujte mi, ne daj Bože, ovo se dešava i nije uopšte smešno. Statistika nas upozorava da svake godine imamo 20 posto mladih vozača, to su oni sa iskustvom do pet godina, iI da oni učestvuju u polovini saobraćajnih nezgoda tako da moramo da vodimo računa. Tehnička škola je uvek tu da podrži ovakve akcije, sve što radi Agencija i Savet i hvala im na tome.

Dejan Stoilković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Smedereva izneo je uznemirujuće podatke.

– Svakoga dana u Smederevu se dogodi najmanje jedna saobraćajna nezgoda, svake nedelje po jedan pešak bude oboren ili zgažen, a svaki drugi mesec jedan naš sugrađanin smrtno strada. Oko 350 naših sugrađana biva povređeno u saobraćajnim nezgodama svake godine, materijalna šteta se meri milionima evra. U tom cilju da smanjmo ove brojke radi i Savet za bezbednost saobraćaja koji ove godine zahvaljujući prvenstveno razumevanju rukovodstva Grada Smedereva, partnerskom odnosu sa Policijskom upravom i ostalim subjektima bezbednosti saobraćaja uspeo da u potpunosti realizuje program za 2023.godinu. Posebno bih istakao sistem koji smo zajedno sa policijskom upravom system za upravljanje brzinama na teritoriji Grada Smedereva koji je prepoznat u čitavoj zemlji. Rezultat rada ovakvog Sistema je da mi u poslednje tri godine nemamo smrtnog stradanja u centralnoj zoni grada, a pored toga realizovali smo niz aktivnosti prema ostalim ugroženim kategorijama, a posebno pešacima. Danas smo ovde da zajedno ukažemo na posledice koje nastaju u saobraćajnim nezgodama, a sve sa ciljem da u narednim godinama nemamo ovakve slike u našem gradu i na našim putevima.

Foto: Grad Smederevo

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!