Ministarka uručila ugovore za subvencije za povećanje energetske efikasnosti

SMEDEREVO, 30. novembar 2023 – Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Dubravka Đedović Handanović danas je u Smederevu uručila ugovore građanima koji su u okviru ovogodišnjeg javnog poziva grada dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

Resorna ministarka se zahvalila građanima Smedereva što su prepoznali da ulaganjem u mere energetske efikasnosti, kao što su zamena prozora, vrata, kotlova za grejanje, poboljšanje izolacije, ugradnja solarnih panela i sličnog mogu smanjiti svoje račune za utrošenu energiju.

„Prve godine, od kada smo započeli realizaciju ovog projekta, u Smederevu je tu pogodnost iskoristilo svega 8 domaćinstava, tokom prošle godine nešto više od 145, a na kraju ove godine rezultat su 82 danas potpisana ugovora“, istakla je ministarka i najavila da će i u narednom periodu biti obezbeđena sredstva za ove subvencije.

„U prošloj godini za ove mere u Smederevu je izdvojeno 20 miliona dinara, dok je za 2023. godinu taj iznos uvećan za još pet miliona“, rekla je na svečanosti uručenja ugovora Jasmina Vojinović, predsednica Privremenog organa grada Smedereva i obrazložila da se 60 zahteva građana odonosilo na zamenu spoljnih vrata i prozora, 11 se odnosilo na zamenu i ugradnju kotla na gas, 6 na zamenu ili ugradnju nove instalacije, po četiri za zamenu i ugradnju kotla na pelet, ugradnju solarnih panela i na izradu tehničke dokumentacije i po dva za ugradnju toplotnih pumpi i solarnih kolektora.

Boravak u Smederevu, ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović iskoristila je i za obilazak radova obimne rekonstrukcije nadzemne niskonaponske mreže na trasi mešovitog elektrodistributivnog voda duž obale Dunava. Ovi radovi započeti su u julu ove godine i podrazumevaju zamenu stubova i kablova, a nakon njihovog završetka, prema rečima predstavnika smederevskog ogranka Elektrodistribucije biće ukinut stari dalekovod, koji je do sada bio teško pristupačan i problematičan za održavanje. Preko rekonsturisanog dalekovoda obezbeđuje se kvalitetnije napajanje električnom energijom naselja Orešac i sela Seone, ali i moguće zatvaranje petlje i dodatno napajanje sela Udovice i Petrijevo.

Informacija i foto: Gradska uprava Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!