Site icon podunavlje.info

Reagovanje branilaca okrivljenih A. I, B. I. i  M. I. povodom saopštenja VJT

SMEDEREVO, 22. novembar 2023 – Povodom saopštenja koje je objavilo Više javno tužilaštvo u Smederevu. a u vezi sa podizanjem optužnice protiv A. I, B. I. i M. I, medijima su se obratili branioci okrivljenih saopštenjem koje prenosimo u celosti:

Poštovani,

povodom prenošenja saopštenja VJT u Smederevu od 20. novembra ove godine (https://smederevo.vjt.rs/saopstenja/saopstenje-za-javnost-94/) od strane više medija, bez namere da na bilo koji nedopušten način utičemo na Vašu uređivačku politiku, ovim putem reagujemo radi zaštite interesa naših branjenica i zbog zakonskog imperativa da se predstojeći krivični postupak protiv njih sprovede na zakonit i pravičan način.

Naime, objava saopštenja VJT u Smederevu od 20. novembra 2023. godine i prenošenje istog u medijima je prema stavu odbrane sporna, jer može dovesti laičku javnost u zabludu, pogodovati pojavi “punitivne javnosti” koja teži oštrom kažnjavanju bez obzira na stvarne dokaze u samom predmetu i naposletku veštački može kreirati i “uznemirenje javnosti” koje sudovi često tumače na štetu okrivlјenih kada je u pitanju određivanje ili produženje pritvora.

Ustalјena praksa da mediji momentalno i nekritički prenose saopštenja tužilaštva povodom podnošenja optužnih akata, ali bez spoznaje činjenice da je Tužilaštvo u toj fazi krivičnog kontradiktornog postupka samo jedna od stranaka u postupku, u načelu potpuno izjednačena u procesnim pravima sa odbranom, može štetiti samoj zakonitosti postupka i dovesti javnost u zabludu, a što se po našem mišlјenju može dogoditi upravo u ovom predmetu.

Branioci okrivlјenih čiji se inicijali i godine rođenja navode u spornom saopštenju koje je preneto u lokalnim i regionalnim medijima, stoga ukazuju na sledeće važne činjenice sa kojima javnost mora da bude upoznata, jer za to postoje opravdani razlozi:

U Smederevu, dana 22. novembra 2023. god.

branioci okrivlјenih

advokat Stevan D. Janković,

advokat Vladan V. Lukić,

advokat Marko Z. Pušica

Exit mobile version