Obuka ronilaca Vojske Srbije na Dunavu za zadatke u zimskim uslovima

21. novembar 2023 – Na više lokacija na Dunavu u toku je realizacija redovne obuke pripadnika ronilačke jedinice iz sastava Rečne flotile za realizaciju širokog spektra zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Ovom obukom započinje zimski ciklus osposobljavanja ronilaca za realizaciju zadataka pri veoma niskim temperaturama vode, a opšti cilj je održavanje i dalje unapređenje kako individualne obučenosti pojedinaca, tako i ukupne borbene gotovosti jedinice.

U skladu sa programom obučavanja, u ovoj fazi uvežbavaju se standardne procedure prilikom zarona, pretraživanja rečnog dna, savlađivanja podvodnih prepreka i dužinskog ronjenja po azimutu, te taktičke radnje koje se primenjuju u protivdiverzantskom obezbeđenju brodova u uređenom rejonu baziranja.

Veliki broj složenih zadataka koje obavljaju ronioci u Vojsci Srbije, od podvodnog miniranja, protivminskog i protivdiverzantskog obezbeđenja važnih objekata na unutrašnjim plovnim putevima do traganja i spasavanja u svim vremenskim uslovima, zahtevaju njihovu izuzetnu uvežbanost, fizičku spremnost i mentalnu snagu.

Stoga je neophodno da se njihova obuka realizuje tokom cele godine kako bi u svakom trenutku bili sposobni za rešavanje najtežih situacija i pripremljeni za najveće psihofizičke napore, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Informacije i foto: Ministarstvo odbrane Republie Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!