Izbori 3 u 1 – za 17. decembar zakazani i prevremeni pokrajinski izbori

16. novembar 2023 – Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Momo Čolaković raspustio je danas Skupštinu AP Vojvodine i raspisao prevremene pokrajinske izbore za 17. decembar. Ovi izbori biće održani, zajedno sa prevremenim republičkim izborima i izborima u delu lokalnih samouprava u Srbiji.

Predlog odluke o prevremenom prestanku mandata Skupštine AP Vojvodine bio je jedina tačka dnevnog reda današnje sednice, pri čemu je, od 120 poslanika, 95 glasalo „za” raspuštanje Skupštine, četiri poslanika su bila protiv, a petoro nije glasalo, navodi se u saopštenju.

Inače, danas je bio poslednji dan za raspisivanje izbora u Vojvodini, a raspisivanju izbora prethodile su i promene izbornih pravila.

Predloženim izmenama smanjuje se broj potpisa koji je potrebno sakupiti da bi se predala izborna lista, produžavaju se rokovi za podnošenje izborne liste sa 15 na 20 dana i onemogućava se predaja lista koju čini koalicija političke stranke i grupe građana. Prema novim pravilima, kandidati za poslanike moraju da imaju prebivalište u Vojvodini, dok nosioci lista ne moraju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!