Poziv lokalnim samoupravama za učešće u programu „Prestonica kulture“

15. novembar 2023 – Ministarstvo kulture raspisalo je danas Javni poziv za učešće u programu „Prestonica kulture Srbije” za 2025. godinu. Program ima za cilj unapređenje kvaliteta kulturnog života jedinice lokalne samouprave i pokretanja kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz aktiviranje postojećih i osmišljavanje novih umetničkih programa, kao i kroz oživljavanje postojećih i pokretanje novih institucija kulture.

Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu „Prestonica kulture Srbije 2025”.

U okviru Programa „Prestonica kulture Srbije”, Ministarstvo pruža podršku lokalnim samoupravama ili grupi podnosilaca koji će odrediti među sobom nosioca projekta da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima, kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, ojačaju kulturnu infrastrukturu, kulturnu produkciju, obogate kulturnu ponudu i da se u godini titule predstave jedinstvenim kulturnim i umetničkim programom.

Titula „Prestonica kulture Srbije” će izabranim jedinicama lokalne samouprave omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Program „Prestonica kulture Srbije” doprineće i ostvarenju ciljeva Ministarstva kulture koji se odnose na uspostavljanje konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kreativne i kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, inovativno korišćenje javnih prostora, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Prijave se podnose do 14. januara 2024. godine dostavljanjem popunjenog upitnika, štampano i elektronski.

Konkurs je otvoren za sve jedinice lokalne samouprave osim za gradove Beograd, Novi Sad, Čačak i Užice, prethodno izabrane „Prestonice kulture Srbije”.

Rezultati će biti objavljeni na zvaničnoj internet stranici Ministarstva kulture a detalji i upitnik za prijavu nalaze se na linku www.kultura.gov.rs/konkurs.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!