Blokada blokade u Bavaništu završena jutros – izvinjavanjem (video)

KOVIN, 14. novembar 2023 – Juče tokom dana i sinoć društvene mreže su obigrale informacije o dramatičnim događajima u Bavaništu. Ovo mirno selo nedaleko Kovina bilo je središte nečega čemu se meštani sigurno nisu nadali, ali su pokazali solidarnost koja je ishodovala, možda će nekom izgledati malom, ali njima, i mnogim drugima koji su to pratili na mrežama i za poljoprivrednike navijali, značajnom pobedom. Ili, kako su to Kovinske.info duhovito naslovile: „Đuro se izvinio što je blokirao“.

Naime, posle desetosatne drame koja se odvijala u Bavaništu pošto su lokalni čelnici blokirali kuću Jovana Jovanova. jednog od poljoprivrednika koji učestvuje u protestnoj blokadi, sve se završilo traženim izvinjenjem. Jer, Jovanovu su, nakon njegovih saznanja da su mu predsednik Skupštine opštine Kovin, većnik i načelnik Hitne medicine, direktori javnih preduzeća i ustanova sa još saradnika, automobilima blokirali ulaze u kuću u Bavaništu, u pomoć pritekli drugi poljoprivrednici svojom mehanizacijom, blokiravši ove koji blokiraju, onemogućivši ih da odvezu svoja vozila.

Jovanov je osnivač Udruženja poljoprivrednika Bavaništa, a i jedan od pokretača protesta poljoprivrednika u Vojvodini. Juče je u nekoliko mesta u Vojvodini bio organizovan protestni skup poljoprivrednom mehanizacijom na kome je i Jovan učestvovao.


Pred kuću Jovanova, kako su ih meštani Bavaništa „identifikovali“, dovezli su se i parkirali vozila pred ulazima; Zoran Bradanji, predsednik kovinske Skupštine, Dr Srđan Nenek načelnik službe Hitne medicine Kovin i član opštinske vlade, pomoćnik predsednice opštine Kovin Dušan Maksimović, funkcioner lokalnog SNS-a Dragan Šljivovački, direktor Rudnika Kovin Igor Bobić, pravnik u JP Kovinski komunalac Nemanja Buljugić, rukovodilac službe Kovinskog komunalca Jovan Ivković, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Marko Rajković, Jugoslav Ivković iz MZ Bavanište i Slađana Čimburević i Žikica Krstić iz Bavaništa.


Nisu mu pretili, kako je kazao za kovinske.info, nisu ni verbalno ni fizički pokušavali da na njega nasrnu, ali su stajali tu satima, onemogućavajući da se u kuću uđe ili iz nje izađe. Upravo taj momenat da se izađe pominje Jovanov, jer je u kući bila supruga sa dve ćerke koje je trebalo zbog temperature da vodi kod lekara. Nije mogla da izađe.

Jovanov inače, kako je rekao za kovinske.info, smatra da je ovo čist politički čin iako on sam niti jeste niti je ikada bio u bilo kojoj stranci.

U večernjim satima, meštanima Bavaništa su u podršku počeli da pristižu traktorima protestanti iz Pančeva, Dolova, Gaja, Brestovca… Okupljenim traktorima oni su blokirali vozila opštinskih čelnika i njihovih saradnika i na taj način onemogućili im da se odvezu. Na mestu dešavanja okupilo se mnogo ljudi, najavljivani su dolasci poljoprivrednika iz drugih mesta u regionu i cela situacija je dobijala dramatičan razvoj, mada bez incidenta. Policija je bila prisutna sve vreme.

U jednom momentu u Bavanište su došli i opozicioni lideri, narodni poslanici Srđan Milivojević i Aleksandar Jovanović Ćuta. Posle izvesnog vremena uslišili su molbu Jovanova da se udalje jer bi njihovo prisustvo moglo da se protumači pogrešno i celoj priči da jedna druga dimenzija.

„Ovo je stvar nas poljoprivrednika, mi ćemo to s njima rešiti“, rekao im je Jovanov, posle čega su oni napustili selo.

U ranim jutarnjim satima, kako prenose kovinske.info, došli su ovi što su blokirali ulaze Jovanova u kuću, izvinili se jedan po jedan i tada su im dozvolili da uzmu svoje automobile.

Foto: Bavanište – Pidikanci na okupu

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!