Papiri iz katastra od sada će koštati više zahvaljujući novim izmenama

9. novembar 2023 – Sve zahteve koje su građani do sada podnosili na šalterima katastarskih službi, od 4. novembra podnosiće se isključivo digitalno i to preko profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija – objavio je prošle nedelje Republički geodetski zavod. Ono što nije objavio jeste činjenica da će građani morati da plate tu uslugu, po tarifi je to 24.750 dinara, kod advokata ili geodetske organizacije. I to ne bilo kojih, nego onih koji su na listi RGZ. Što se tiče advokata, u Smederevu je takvih registrovano 18, u Velikoj Plani 11, a u Smederevskoj Palanci tek četvoro.

Kada su u pitanju, kako su to u obaveštenju RGZ nazvali – geodetske organizacije, a narod ih prosto i jednostavno zove geometri, takvih registrovanih je u Smederevu 11, a u Plani i Palanci po tri.

Gore pomenuta cifra je tarifa advokata, ona je precizirana cenovnikom advokatskih usluga i predviđa iznos od 24.750 dinara za podnošenje zahteva u katastar, bez obzira da li je reč samo o jednostavnoj dopuni podataka ili komplikovanijoj papirologiji. Naravno, u praksi je, kako i sami advokati potvrđuju, moguć dogovor sa strankama, da u slučaju jednostavnih procedura i ova tarifa biva niža, ali jadna je uteha u to se uzdati, pogotovo kada vam je neki do papira neophodan da relativno brzo rešite svoje probleme.

Ono što je za građane sigurno, to je da će od sada imati dva troška – propisane takse za posao u vezi sa za katastrom kao takvim i trošak usluge advokata ili geodetske organizacije, već u zavisnosti šta je osnov za upis u katastar.

Foto: RGZ Internet stranica printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!