Uvid u birački spisak u Smederevskoj Palanci elektronskom proverom

SMEDEREVSKA PALANKA, 1. novembar 2023 – Opštinska uprava Smederevske Palanke obavestila je danas građane da je izložen deo biračkog spiska za područje ove opštine radi provere podataka. Građani koji imaju prebivalište na teritoriji Smederevke Palanke, kao i interno raselјena lica koja imaju prijavlјeno prebivalište na teritoriji opštine, mogu da izvrše uvid i proveru podataka u delu biračkog spiska za područje opštine Smederevska Palanka uz važeću ličnu kartu.

Uvid i provera u delu biračkog spiska vršiće se u Opštinskoj upravi putem elektronske provere u Jedinstveni birački spisak. Uvid može da se izvrši i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukucavanjem jedinstvenog matičnog broja građana.

Od proglašenja izborne liste, podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, i to na isti način kao i građani.
Zahtevi za promene u delu biračkog spiska mogu se podneti najkasnije do dana zaklјučenja biračkog spiska, odnosno 15 dana pre dana održavanja izbora, zaklјučno sa 1. 12. 2023. godine.

Po zaklјučenju biračkog spiska pa sve do 72 sata pre dana održavanja izbora, zaklјučno sa 13.12.2023. godine, sve promene u biračkom spisku vršiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Birači na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije mogu podneti zahtev Opštinskoj upravi da glasaju prema mestu svog boravišta u zemlјi – izborno mesto glasanja.

Birači koji imaju prebivalište u inostranstvu mogu glasati prema mestu svog boravišta na osnovu podnetog zahteva i upisa koji vrši Opštinska uprava, ako to lice ima prijavlјeno prebivalište na teritoriji opštine Smederevska Palanka.

Upis podataka u birački spisak na osnovu zahteva birača da će glasati prema mestu svog boravišta, u zemlјi ili inostranstvu, vršiće se počev od dana raspisivanja izbora, a najkasnije 5 dana pre dana zaklјučenja biračkog spiska, zaklјučno sa 25.12.2023. godine.

Ukoliko birač u navedenom roku ne podnese zahtev za upis u birački spisak prema svom boravištu, moći će da glasa samo prema svom prebivalištvu, navodi se u saopštenju.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!