Prenos moštiju Svetog Luke u Smederevu – činjenice i mitovi (II deo)

SMEDEREVO, 1. novembar 2023 – Mošti Svetog Luke su u Smederevo stigle 12. januara 1453. godine, ali neće, kao što je znano, tu ostati dugo. Splet nesrećnih istorijskih okolnosti učiniće da završe daleko, da li su u Veneciji ili Padovi – o tome može da se razgovara.

Despot Đurađ je umro 24. decembra 1456. godine, a na vlast je došao njegov sin Lazar, a i to neće da potraje, njega menja brat Stefan Slepi, koji takođe kratko vlada. Iz političkih razloga Jelenu, ćerku Lazara Brankovića, koja je, uzgred, primila katoličku veru i uzela ime Marija, udaju za Stjepana Tomaševića, sina bosanskog kralja Stjepana Tomaša, koji postaje despot Srbije, u vreme kada pred zidine Smedereva stiže moćna turska vojska na čelu sa Mehmedom II Osvajačem. Despot Stjepan bez borbe predaje Smederevo 20. juna 1459. godine i to je kraj despotovine, kraj srednjevekovne srpske države.

Pošto je grad predat bez borbe, Turci su dozvolili da Stjepan i njegova žena Marija ponesu iz grada šta žele, lične stvari, dokumenta, dragocenosti…. Među njima su i mošti Svetog Luke i nose za Bosnu. Mošti su tamo bile prvo smeštene u tvrđavi Teočak kod Zvornika, ali p Pred novom opasnošću od Turaka, Stjepan ih odatle nosii u svoju prestonicu Jajce.

Kada su četiri godine kasnije Turci stigli pred Jajce, Stjepan i Marija su morali i odatle da pobegnu. Kako to već biva u takvim okolnostima, metež koji je nastao koriste franjevački sveštenici metež i uzimaju mošti i nose prvo u Dubrovačku republiku, a potom u Veneciju. Tamo su najpre bile položene u crkvi Svetog Nikole na moru, a potom u hram Svetog Bernandina, crkvu San Jab, gde se i dan danji čuvaju.

Tu se priča o svečevim moštima ipak ne završava. Naime, mnogo ranije, u 12. veku, na groblјu crkve Svete Justine u Padovi nađen je kovčeg sa moštima za koje se takođe tvrdi da pripadaju Svetom Luki. Smeštene su u crkvu pored koje su pronađene i od tada su tamo. Ni to nije sve, 1354. godine caru Karlu IV darovana je glava svetitelјa, koju je on pohranio u crkvu Svetog Vita u Pragu, gde je i danas vernici poštuju kao sveti predmet od najvećeg značaja.

Vremenom mošti postaju predmet spora između Venecije i Padove, a raspravu je okončao Papa Pije II, koji u svojoj buli piše da se telo apostola Luke nalazi u Padovi još od 1174. godine, s čime se, naravno, Mleci nisu složili. Papa je papa, ali mošti su kod nas, tvrdili su i još uvek tvrde u Veneciji.

I ni tu nije kraj: posle mnogo natezanja, najzad je 1963. godine dozvoljeno da mošti u Veneciji budu pregledane i pritom je utvrđeno da nedostaje desna noga, grudni koš, ruke i šake. Glava je tu, tako da ona u Pragu ko zna čija je.

Što se naših prostora tiče, u manastiru Kosijerevo, takođe na tlu Crne Gore, čuva se stopalo za koje se veruje da pripada upravo ovom svetitelјu. S obzirom da u Veneciji nedostaje cela jedna noga, dakle i jedno stopalo, ovo i nije tako nemoguće.

Crkva manastira Župa Nikšićka u Crnoj Gori, tako kažu, čuva čestice moštiju Svetog Luke. Kao i ostali manastiri starohercegovačkog kraja, i ovaj manastir je bio ne samo duhovno središte već i kulturni i politički centar, sve dok ga Turci nisu poharali, a od riznice su ostala samo dva izrezbarena krsta okovana u srebru.

Kako bilo, Sveti Luka, gde god da su njegove mošti, na žalost, kako ste mogli da pročitate – i ostali delovi svetiteljevog tela, i danas važi za zaštitnika grada Smedereva. Dugo to nije bilo nešto mnogo i često pominjano, a tek odnedavno to se može videti po tome što je bolnica ponela njegovo ime, uostalom ovaj svetac je bio iscelitelj i zaštitnik lekara, a i novosagrađena crkva na Carini je posvećena ovom svetitelju.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!