Od danas struja skuplja za osam odsto, gas za deset odsto

31. oktobar 2023 – Pošto je to mnogo ranije najavljeno, možda ste zaboravili; od 1. novembra struji je viša cena za osam odsto, a gas će biti višaje poskupeo za 10 posto.

Ovo je drugo poskupljenje gasa i struje ove godine,  od 1. maja su i gas i struja poskupeli u istim procentima –gas 10, struja 8 posto,

Međunarodni monetarni fond (MMF), u sklopu aranžmana sa Srbijom, zahteva još jedno poskupljenje oba energenta, bar osam odsto za struju i minimum 10 odsto za gas od 1. maja 2024. Godine.

Vlada Srbije je, podsećamo, 26. oktobra usvojila izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje predviđaju da penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju budu niži za dodatnih 1.000 dinara do kraja grejne sezone.

Ovo pravo ostvarivaće penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoći.

Pravo na umanjenje računa stiče se po službenoj dužnosti.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!