Aplikacija „Pronađi me“ – sistem ranog upozoravanja u slučaju nestanka dece

25. oktobar 2023 – Od danas je u primeni sistem ranog upozoravanja u slučaju nestanka dece, nazvan „Pronađi me“, koji predstavlja domaću verziju američkog sistema Amber alert. U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama. Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen…

Osim preko medija, obaveštenja o nestaloj deci biće deljena građanima i putem SMS poruka, kao i na aerodromu „Nikola Tesla“.

Obaveštenja će biti vidljiva i na svim autobuskim i železničkim stanicama koje imaju tehničku mogućnost emitovanja ovakvih poruka.

Kada su u pitanju mediji, pravnilnik REM-a predviđa da oni po prijemu obaveštenja o nestalom detetu emituju bez odlaganja i izmene.

U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati. Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!