Izveštaj državne agencije: Vazduh u Smederevu u 2022. prekomerno zagađen

21. oktobar 2023 – Agencija za zaštitu životne sredine, jedina zvanična državna institucija te vrste u Srbiji, protekle nedelje je objavila rezultate merenja zagađenosti vazduha u 2022. godini, dakle sredinom oktobra, kako to već čini poslednjih godina, valjda je muka da se svi podaci obrade tolika. Uglavnom, „kvalitet vazduha“, kako se to bez šale zove, u Smederevu i okolini svrstan je u treću kategoriji, a to u zvaničnoj nomenklaturi znači prekomerno zagađen, što su svi koji ovde žive znali i bez da im se kaže. Kada se sve to numerički izrazi, vidi broj dana sa prekoračenjima dozvoljenih količina zagađujućih materija u vazduhu, sve izgleda još gore.

Za ilustraciju, na 93 strane izveštaja, Smederevo se među najzagađenijim mestima pominje čak 68 puta. Tako je na primer prekomerno zagađenje česticama PM10, preko dozvoljene godišnje granice od 40 mikrograma po metru kubnom, u Radincu uveliko prebačeno, baš kao i onih PM2,5, od 25 mikrograma po kubiku vazduha.

U Radincu je to izraženije, ali ne zaostaje mnogo ni centar Smedereva, gde je najveća godišnja kvota zagađujućih čestica PM2,5 takođe prebačena.

U samom gradu Smederevu zabeležena je i prekomerna koncentracija sumpor dioksida, maksimalna dnevna vrednost je prekoračena čak 105 puta, takoreći čitave grejne sezone je po ovom osnovu vazduh bio nezdrav. Zanimljivo, u Radincu je to bilo „samo“ 37 puta, što navodi na zaključak da su individualna grejna ložišta i kotlarnice daljinskog  grejanja, barem po ovom kriterijumu, tri puta gore od železare.

Radinac čak ne nosi šnjur ni kada je u pitanju maksimalno prekoračenje dnevnih koncentracija čestica PM10, prekoračenje je tamo zabeleženo 166 dana, a recimo na mernom mestu kod Centra za kulturu u Smederevu je to čak 188 dana.

Zato Radinčani udišu neuporedivo više teških metala, pa i arsena i benzopirena, koji baš teško da mogu da dođu iz individualnih ložišta.

Da čitaoca ne preopterućujemo podacima, koji su ionako grozomorni, koga zanimaju detalji može da pogleda kompletan izveštaj na ovom linku. U svakom slučaju, kada se sve sabere i oduzme, u Smederevu i okolini dišete na sopstveni rizik.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!