Uručenjem nagrada i priznanja završena 54, Smederevska pesnička jesen

SMEDEREVO, 20. oktobar 2023 – U Velikoj dvorani Centra za kulturu svečanom dodelom priznanja okončano je 54 izdanje Međunarodnog festivala Smederevska pesnička jesen. Ono najvažnije, Zlatni ključ Smedereva, iz ruku despota Đurđa, primila je Nansi Morehon, pesnikinja iz Kube koja je 39. dobitnica ove nagrade.

Nansi Morehon (1944, Havana, Kuba) poznata je kao pesnikinja, esejista, kritičarka. Poetika Nansi Morehon, kako se navodi u obrazloženju žirija za dodelu nagrade, gradi se na četiri linije: modernizma, postkolonijalizma, neokolonijalizma i feminizma. Na temelјu afrokubanske tradicije, spajaju se modernizam i kolonijalna kultura Španije sa kolonijalizovanom kulturom Kube, gradeći u tom spoju postkolonijalni modernizam.

Dobitnik nagrade Zlatni ključić, priznanja za poeziju za decu, za ovu godinu je Ranko Pavlović iz Republike Srpske.  Prema oceni žirija, on je jedan od najznačajnih i najplodnijih stvaralaca za decu koji pišu na srpskom jeziku. Njegove pesme, priče, romani, slikovnice i pozorišni i radio-dramski tekstovi punih šest decenija oplemenju dečji svet. Ne samo stvaralaštvom, već i životnim stavom, Ranko Pavlović je uzor koji treba preporučivati deci, naveo je žiri u obrazloženju.

Zlatnu strunu, najstariju festivalsku nagradu, ove godine je obio Vojin Trivunović. Nagrada se sastoji od statuete Zlatne strune i štampanja dvojezične knjige pesama.

Za prevođenje poezije Smederevska pesnička jesen je uvela povelju „Zlatko Krasni“. Ovogodišnji laureat je Dejan Acović, klasični filolog i prevodilac, a nagradu su mu uručili Jan i Slavica Krasić.

Na osnovu odluke publike, nakon prebrojavanja glasova, za najbolju pesmu o Smederevu, nagradu koja nosi ime Tomislava Stevanovića, proglašen je „Put za Jedrene“ autora Jovane Simić Rusu.

Smederevski Orfej je nagrada za najbolju pesmu zavičajnog pesnika, jedna od najtrajnijih na ovom festivalu, pripala je Lazaru Joviću.

Povelja „Našeg glasa“, kojom ovaj list nagrađuje zavičajna autore za ukupno pesničko stvaralaštvo, dobila je Aleksandra Ljubisavljević.

Foto: SPJ FB printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!