Podignuta optužnica protiv izvršioca masakra u Malom Orašju i Duboni

SMEDEREVO, 18. oktobar 2023 – Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je danas optužnicu protiv Uroša B. koji je 4. maja 2023. godine u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolјa lišio života devet lјudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da usmrti još 20 lјudi, od kojih je ranio njih 12. Saopštenje VJT u Smederevu sa navodima iz optužnice, kojom su obuhvaćeni i njegov otac Radiša B, kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca. prenosimo u celosti.

Urošu B. se stavlјa na teret da je izvršio krivično delo Teško ubistvo iz čl. 114. stav 1.tačka 2. i 11. Krivičnog zakonika u sticaju sa  krivičnim delima Nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. stav 4. u vezi stava 1. 2. i 3. Krivičnog zakonika, Otmica iz čl. 134. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika i Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila iz čl. 213. stav 1. Krivičnog zakonika.

Na osnovu prikuplјenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je Uroš B. 4. Maja 2023. godine, oko 22 i 20, upravlјajući putničkim vozilom marke „Mercedes“, u kom je poneo automatsku pušku proizvođača Zastava, model „M 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolј marke „Tokarev’’ TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolј, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu  M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79,   došao kod Spomenika Palih boraca u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom palјbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u njihovom pravcu, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamenio i nastavio da puca, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlјi, kojom prilikom je na licu mesta lišio života M. M., dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli  N. S.,L. M., P. M. i maloletni N. M. i A. M., svi iz Malog Orašja.

Tom prilikom okrivlјeni Uroš B.  je ranio još četiri osobe,  dok je na još četiri oštećena lica pucao, ali ih je promašio.

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš B. se vozilom kojim je došao na lice mesta, odvezao u selo Dubona, koja se nalazi na udalјenosti od nekoliko kilometra, gde je uočio više lica koji su preduzimali radove na ogradi dvorišta i sa namerom da ih liši života, izašao je iz vozila i iz vatrenog oružja –  označenog pištolјa marke ‘’Tokarev “, ispalio više projektila u pravcu navedene grupe lica, kao i u još jednog oštećenog koji se nalazio u neposrednoj blizini, kojom prilikom ih je pogodio projektilima, nanevši im teške telesne povrede.

Okrivlјeni Uroš B. se nakon toga,  ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle do OŠ “Momčilo Živojinović“, gde je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namerom da ih liši života,  iz navedene automatske puške  počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu međusobno družili, pri čemu je u oštećena lica, koja je pogodio, a koji su se nalazili na zemlјi,  ponovo iz neposredne blizine pucao, lišivši života na licu mesta M. P. i K. P., koji su brat i sestra, dok je D. T. usled zadobijenih rana ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom okrivlјeni Uroš B. je ranio i naneo teške telesne povrede opasne po život prema još četvoro oštećenih lica, dok je ispalio i više projektila u pravcu još 4 oštećena lica, ali ih je promašio.

Dalјe, kako je to utvrđeno u istrazi, bežeći sa lica mesta, u selu Šepšin uočio je  parkirano putničko vozilo, sa klјučem za startovanje u kontakt bravi i sa istim se odvezao u blizinu naplatne rampe u Malom Požarevcu, gde je ostavio vozilo, a poneo sa sobom dve ručne bombe, da bi zatim, neopaženo prišao do taksi vozila, koje je čekalo na naplatnoj rampi, gde je, uz pretnju aktiviranja ručnih bombi,  prinudio oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica, odakle su nastavili kretanje prema mestu u opštini Ub, gde je oštećena putnica izašla iz vozila, kojoj je zapretio da ne sme ništa da prijavi, a potom  je naredio vozaču taksi vozila da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je kasnije pronađen i lišen slobode od strane policijskih službenika, u prepodnevnim časovima.

Istragom je utvrđeno i da je Uroš B., u kući u kojoj je živeo,  neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju.

Nјegovom ocu, Radiši B. se stavlјa na teret da je izvršio krivično delo Nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i stavlјanje u promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 1, 2. i 3 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom  Teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288. stav 2. u vezi čl. 278 . stav 1. Krivičnog zakonika.

Istragom je utvrđeno da je okrivlјeni Radiša B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to  jedan pištolј, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

Pored ovog, istom se stavlјa na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača „Zastava“, model „M70 AB2, pištolј marke „Tokarev TT-33 “, kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu  M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu okrivlјenom Urošu B., kome je navedenu kuću dao na korišćenje,  da dođe u posed ovog naoružanja i da  ga koristi, vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolјa u podrumu kuće u džak peska, a koju automatsku pušku, pištolј i municiju je potom koristio dana 4. maja 2023. godine prilikom lišavanja života 9 osoba.

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo Nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i stavlјanje u promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 3. u vezi st. 1. i 2 u vezi čl. 33 Krivičnog zakonika, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Optužnica je dostavlјena Višem sudu  u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se prema svim optuženim licima produži pritvor.

Okrivlјeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega, shodno odredbama čl. 44 a stav. 2 Krivičnog zakonika, njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, kao jedinstvenu maksimalnu kaznu za oba krivična dela koja mu se stavlјaju na teret, tužilaštvo je predložilo da se izrekne i njegovom ocu okrivlјenom Radiši B.

Za optužene Gorana i Borisa G. tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 6 godina, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Smederevu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!