Najavljen program ovogodišnjeg festivala „Smederevska pesnička jesen“

SMEDEREVO, 13 oktobar 2023 – Ovogodišnji 54. Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen” biće održan od 17. do 19. oktobra. Pre zvaničnog početka festivalskog, biće organizovan pretfesivalski program, a uslediće i postfestivalska dešavanja, čulo se na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je najavljen redosled događanja na predstojećoj „Smederevskoj pesničkoj jeseni“.

– Ovogodišnja “Smederevska pesnička jesen” organizovana je po principima po kojima je prepoznatlјiva sve vreme trajanja. Objavlјeno je trinaest publikacija, a sve u skladu sa opredelјenjem organizatora da zovemo manje pesnika, a da goste vezujemo za nagrade koje dodelјujemo, osim segmenta programa “Godovi i versi”. Na taj način pružamo pesnicima mogućnost da više govore poeziju i da nam ostanu publikacije koje će svedočiti o festivalu u bibliotekama i posetiocima ove pesničke manifestacije – rekao je Jovica Tišma, jedan od urednika programa “Smederevske pesničke jeseni”.

Pretfestivalski program počeće u ponedelјak, 16. oktobra u Saraorcima i Dobrom Dolu. To je program “Radost susretanja”, a pesnici će biti u školama čiji su đaci učestvovali na konkursu “Zlatno slovce”. Festival ih nagrađeuje tako što će Ranko Pavlović, ovogodišnji dobitnik nagrade “Zlatni klјučić” biti gost u seoskim školama. Ovaj program biće nastavlјen i u utorak i sredu, 18. i 19 oktobra.

Zvanično festivalski program počinje od utorka, 17. oktobra. Tog dana, u smederevskoj Narodnoj biblioteci u 18 časova biće otvoren 23. Sajam poezije, na kojem će biti priređena izložba knjiga na srpskom jeziku objavlјenih između dva festivala, zatim postavka knjiga i dokumenata iz fonda Biblioteke. Biće obeleženi i pesnički jubileji: 125 godina od rođenja Bertolda Brehta, 100 godina od rođenja Vislave Šimorske, 125 godina od rođenja Desanke Maksimović, isto toliko od rođelјa Dušana Matića i 125 godina od rođenja Rastka Petrovića.

U utorak, u Velikoj dvorani smederevskog Centra za kulturu biće program “Pevam Smederevo” – zavičajna pesnička baština: predstavlјanje ovogodišnjeg dobitnika Povelјe “Našeg glasa”, zavičajne pesnikinje Aleksandre Ljubisavlјević,  nagrade “Smederevi Orfej” – Lazara Jovića, najlepše pesme o Smederevu po konkursu za nagradu “Tomislav Stevanović”.

U sredu, 18. oktobra, pesnička manifestacija počeće programom “Svetlosti reči”, druženje pesnika sa učenicima smederevskih srednjih škola.  Od 17 časova u Biblioteci biće organizovan razgovor o saradnji poetskih festivala “Šapati poezije” Učesnici će biti predstavnici festivala “Mladi maj” iz Zaječara, festivala u Vrbasu, festivala “Kultura mladih” u Knjaževcu i “Smederevske pesničke jeseni”. Od prošle godine za program “Godovi i versi” pozivamo pobednika festivala iz Zaječara.

Sat vremena kasnije, od 18 časova, sledi program “Okular”, međunarodno poetsko čitanje. U okviru ovog programa predstavlјamo pisce koji će sledeće godine biti objavnjeni u ediciji “Meridijani”: Jens Fink-Jensen iz Danske, Glorjana Veber iz Slovenije,  Eleonora Ines Kapone iz Italije, Miroslav Aleksić, zatim zavičajna autorka Miroslava Mira Cvetković i glumica Ljilјana Stjepanović koja piše zanimlјivu poeziju.

U sredu, 18. oktobra od 19 časova i 30 minuta  u Centru za kulturu biće priređen program “Pesnički meridijani Smedereva”, a učestvovaće Branko Stevanović, Rosica Kuneva, Adrijan Bodnaru, Ivica Stojić i Enes Halilović. Potom će biti uručena nagrada “Zlatko Krasni” koju će ove godine dobiti prevodilac Dejan Acović. U ediciji “Zlatna struna” biće predstavlјene dve knjige, jer je od pretprošle godine uvedeno da se ova nagrada dodelјuje za neobjavlјenu zbirku pesama. Predstaviće se knjige Borivoja Vezmara i Vojina Trivunovića.

Četvrtak, 19. oktobar biće najveseliji dan. U smederevskom Centru za kulturu od 11 časova biće održan program “Zlatni klјučić”. Prvo će biti predstavlјeni dobitnici nagrade “Zlatno slovce”. Pobednici, kao i ostali đaci pisali su na zadatu temu Ranka Pavlovića, a to je naslov jedne njegove pesme “Kad zinu patike”. Smederevska publika imaće prilike da čuje najbolјe recitatore, ponednike Gradskog takmičenja “Pesniče naroda mog”. Toga dana biće uručena nagrada “Zlatni klјučić”, dobitniku –pesniku iz Republike Srpske.

Od 18 časova u Narodnoj biblioteci program “Govodvi i versi”, u kojem će biti predstavlјeni pesnici, zatim mlađi ili nedovolјno afirmisani pesnici. To su Ljubica Rajkić iz Rumunije, Sebastijan Natan iz Danske, Stefan Tićmi, Miloš Petrović, Ana Ogrizović, mlada Smederevka Iskra Đurišić, Tamara Pantović i Milivoje R. Jovanović.

“Naučite pjesan – ritmovi Kube” od 19 časova u Galeriji Centra za kulturu. To je izložba slika Katarine Ilić inspirisana Kubom.

U Velikoj dvorani Centra za kulturu u 19 časova i 30 minuta biće program posvećen Nansi Morehon, pesnikinji iz Kube koja je 39. dobitnica nagrade “Zlatni klјuč Smedereva”. Te večeri biće dodelјene nagrade svim ovogodišnjim laureatima.

Postfetivalski program, u petak 20. oktobra tradicionalno u Muzeju knjige i putovanja “Adligat” ovogodišnja dobitnica nagrade “Zlatni klјuč Smedereva”, Nansi Morihon imaće svoje poetsko veče. U ovom Muzeju, “Smederevska pesnička jesen” ima svoju vitrinu u kojoj se nalazi skoro svi naslovi koje je objavio festival. Većina knjiga je sa potpisom autora.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!