Kod nekih javnih nabavki više neće biti presudna cena nego kvalitet

Izvor: novaekonomija.rs, 9. oktobar 2023 – Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Izmenama se uvodi obaveza da se prilikom dodele ugovora primenjuje kriterijum koji nije zasnovan samo na ceni, već i na kvalitetu. Primena ovog kriterijuma biće obavezna samo prilikom nabavke tačno određenih usluga – razvoja računarskog programa, arhitektonskih, inženjerskih i usluga prevođenja i savetodavnih usluga.

„Svakako je za naručioca važna vrednost usluge, odnosno cena koju će platiti za usluge koje su obuhvaćene tehničkom specifikacijom. Međutim, za navedene javne nabavke važnije su stručne kvalifikacije lica koja će biti angažovana na izvršenju predmetne usluge“, piše u obrazloženju.

Vlada navodi da je ovo rešenje u skladu sa direktivama EU koje uređuju oblast javnih nabavki i koje se primenjuje u državama članicama EU, kako u regionu tako i šire i da će doprineti nabavci kvalitetnijih usluga, pre svega kod ugovora čiji su predmet usluge intelektualne prirode, kod kojih su kvalitet stručnih kvalifikacija, znanje i stručno iskustvo pružaoca usluge od presudnog značaja za puno ostvarenje ciljeva koje se žele postići realizacijom javne nabavke.

Predložene su izmene i u vezi propisanog sastava Кomisije za javne nabavke, a predložena novina je da službenik za javne nabavke, odnosno lice koje je steklo sertifikat za službenika za javne nabavke bude obavezan član komisije za javne nabavke u postupcima javnih nabavki čija je procenjena vrednost veća od tri miliona dinara.

U oblasti zaštite prava ponuđača, ključna novina previđena predlogom zakona odnosi se na uvođenje obaveze podnošenja zahteva za zaštitu prava, žalbe i drugih podnesaka u postupku zaštite prava isključivo elektronskim putem, kao i dostavljanje odluka Republike komisije elektronskim putem preko Portala javnih nabavki.

Predlog da se pristup bazi podataka na Portalu javnih nabavku omogući i Кomisiji za zaštitu konkurencija za potrebe obavljanja poslova iz njene nadležnosti.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!